Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 17:20

Рішення ЄСПЛ знищило російську дипломатію

Рішення ЄСПЛ знищило російську дипломатію
Ліщина вважає, що рішення прискорило повернення Криму. Фото: Рада адвокатів Київської області

Росія не зможе вплинути на рішення Європейського суду з прав людини.

"Рішення приймала Велика палата ЄСПЛ, розглянувши матеріали обох сторін. Тобто не політичний орган типу ООН, чи ОБСЄ, а вищий", - каже Gazeta.ua Іван Ліщина заступник міністра юстиції - уповноваженого у справах ЄСПЛ.

ЄСПЛ визнала, що 27 лютого 2014 року РФ встановила над півостровом ефективний військовий контроль.

Це рішення було одним з головних завдань, коли все почалося. Росія намагається просувати міф про приєднання, уся їх діяльність будується на так званому референдумі. Але рішення ЄСПЛ означає, що військовий ефективний контроль, тобто окупація відбулася на місяць раніше цього референдуму. Це встановили не ООН чи ОБСЄ, а судова інстанція — Велика палата ЄСПЛ. Тобто можливості перегляду нема. Так уся російська політична позиція втрачає будь-який сенс", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втратила всі можливості легітимізувати загарбання Криму

Рішення ЄСПЛ розблоковує розгляд індивідуальних позовів.

"Мені здається, що це рішення для цього і прийнято, щоб розблокувати індивідуальні справи. Воно розблоковує розгляд справ щодо порушення прав людини з боку РФ в цей період. Так за цей проміжок часу всі не могли їх розглянути, бо не було підстав вважати, що РФ відповідальна. Тепер вона є, усе зрушить з місця", - додає він.

Ліщина вважає, що рішення ЄСПЛ наблизило деокупацію Криму.

Європейський суд з прав людини прийняв позов України проти Росії через спробу анексії Криму та перейшов до розгляду скарги по суті.

У ЄСПЛ підтвердили, що Росія мала контроль над Кримом з лютого 2014-го, а не з часу так званого референдуму, повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Рішення ЄСПЛ знищило російську дипломатію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути