Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2023 14:00

Реалії окупації. Що сталося з Кримом за 9 років?

Реалії окупації. Що сталося з Кримом за 9 років?
Росія перетворила колись туристичний Крим у острів, ізольований від усього світу. Фото: EastNews

"Путін – прєзідент міра! Урааа!" – із захватом кричали прихильники "русского мира" на антиукраїнських мітингах у Криму на початку 2014 року. 20 лютого того ж року російські війська, так звані зелені чоловічки, вторглися на півострів і практично без єдиного пострілу окупували його, скориставшись моментом зміни влади в Україні внаслідок Революції гідності. А вже 16 березня відбувся псевдореферендум про статус півострова. За входження Криму до складу Російської Федерації, за офіційними даними Кремля, проголосувало 97% виборців. За неофіційними, фактична явка становила лише 30%.

Уже 9 років росіяни називають Крим своїм. Українці говорять: "Крим – це Україна". Ми б'ємося й помираємо за те, щоб повернути вкрадену у нас територію додому.

А що ж кримчани? За цей час зменшився ентузіазм у багатьох із тих, хто щиро вірив у те, ніби Росія прийшла до них, аби їм жилось краще.

Російські паспорти

Не зовсім паспорти… І не зовсім російські. Бо на відміну від решти росіян, з таким паспортом дуже важко виїхати за кордон. Адже місця народження "Крим, Росія" не існує. Тому люди намагаються народжувати не в Криму, щоб хоча б у їхніх дітей була можливість отримати шенгенську візу.

Нові ціни

Змінились вони не в кращий бік. Різко виросли в ціні основні продукти: яйця, олія, цукор. Особливо це вдарило по кишені людей старшого віку. Російські та підконтрольні Кремлю кримські чиновники обіцяли кримчанам, що вартість продуктів знизиться із запуском Керченського мосту. Але цього так і не сталося. Причина банальна – з Росії важко й дорого поставляти товари у Крим, бо звідти нічого вивозити. А крім цього, той міст виявився вразливим.

Вєлікая русская культура

Насправді культурою й не пахне. Лише руйнація та мародерство. Під виглядом реставрації росіяни проводять незаконні розкопки, вивозять із півострова артефакти до своїх музеїв. А замість багатої культури кримських татар приносять нові символи окупації та анексії. Як от, наприклад, памʼятник "вєжливим людям" в центрі Сімферополя. Окупанти, виявляється, вважають "вєжлєвимі людьми" військових своєї армії, які брали участь у приєднанні Криму до росії у лютому-березні 2014 року.

Туризм

Без шансів. За роки анексії ця галузь ніяк не розвивалася. Пусті пляжі, високі ціни, відсутність інфраструктури. Росія не зробила нічого для того, щоб Крим став світовим курортом. Перетворивши донедавна заповнений туристами півострів у острів, ізольований від світу, нашпигований військовими базами і зброєю для знищення людей.

Відчуття спокою та порядку

Аж ніяк! З 2014 року в Криму окупаційна влада постійно проводить гоніння жителів Криму за етнічними ознаками та політичною приналежністю. До кримсько-татарських активістів регулярно навідуються "стражі правопорядку", проводять обшуки й затримання. Лише у вересні 2021-го було затримано близько 45 людей. Етнічних киримли депортують, зате масово завозять жителів з інших регіонів Росії з метою розмити етнічні показники.

То ж що насправді "русский мир" приніс у Крим? Замість розвитку – ізоляцію. Замість спокою – війну. Замість світла – темряву.

Ще не так давно Крим був зовсім іншим. Звісно, не без проблем, але це був мирний та вільний Крим. В якому не порушувались права його громадян. В якому в мирі та злагоді жили різні народи. В який щоліта зʼїжджалися туристи з усього світу.

Все це обовʼязково повернеться. І Крим розквітне та засяє новими барвами. Барвами свободи та миру. Скоро побачимось, Ялто, Севастополю, Алушто, Феодосіє!..

Зараз ви читаєте новину «Реалії окупації. Що сталося з Кримом за 9 років?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути