Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2024 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Пояснили, чому росіяни перестали бити "Калібрами"

Пояснили, чому росіяни перестали бити "Калібрами"
Завантаження ракет може тривати кілька годин, але все залежить від погодних умов. Фото: eastnews.ua

В останні місяці агресор лише раз запускав по Україні ракети типу "Калібр" під час масованої атаки 15 лютого.

Російська Федерація зіткнулася з проблемою застосування ракет типу "Калібр" з акваторії Чорного і Азовського морів, заявив у ефірі телемарафону речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук, передає Gazeta.ua.

"Зараз у ворога проблеми із застосуванням "Калібрів". Стовідсоткового підтвердження застосування окупантами цих ракет під час останніх обстрілів немає. Єдиний випадок, який ми підтверджуємо на 100%, - це використання крейсера "Адмірал Макаров", який запустив чотири ракети після знищення "Цезаря Кунікова". Проблема в них, звичайно, залишається та ж сама - логістика із завантаження цих ракет лишилася в Криму, в Новоросійську вони її ще не вирішили. Тому ми не бачимо такого масового застосування", - сказав він.

Плетенчук додав, що ВПК РФ не може працювати в тому ж обсязі, в якому загарбники звикли використовувати ці ракети. А також виготовляти їх зараз безпосередньо для потреб Чорноморського флоту.

Ракета "Калібр" - уніфікована, тобто на інших портах окупантів є носії цього озброєння, розповів пресофіцер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче забрати свої кораблі з Криму - Гуменюк

"Тому, в принципі, вважати ті ракети, які розташовані в інших портах, не бачу сенсу. Можу без цифр сказати, що це не ті показники, на які вони звикли розраховувати. Війська РФ мають проблеми з логістикою та завантаженням, проте ворожі кораблі періодично заходять в окупований Севастополь - нечасто і неохоче, оскільки цей процес не такий простий. Завантаження може тривати кілька годин, але все залежить від погодних умов. Такий процес є небезпечним, оскільки в цей момент кораблі можна легко знищити - їх фіксують, сховатися неможливо", - пояснили в ВМС.

РФ з першого дня повномасштабної війни била по Україні "Калібрами". 24 лютого 2022 року ворог запустив 30 таких ракет, а станом на 28 лютого було запущено 113 "Калібрів" та "Іскандерів".

"Калібр" - це російська крилата ракета. Її перевага в тому, що летить по звивистій траєкторії, є можливість задавати їй довільний курс. Змінювати траєкторію ракета може в будь-який момент. Вона летить, огинаючи рельєф місцевості. Тобто якщо є перешкода, то вона піднімається, якщо є низина - опускається. Це створює труднощі для ППО. Сучасні ракети цього типу призначені для ураження цілі з високою точністю. "Калібр" летить відносно повільно, що впливає на час перехоплення. Ця ракета за хвилину пролітає 15 км. На висоті 100 м зенітно-ракетний комплекс може побачити її в середньому на дальності 30 км.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому росіяни перестали бити "Калібрами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути