середа, 30 січня 2019 19:55

Полоненим морякам не передають листи від рідних

Полоненим морякам не передають листи від рідних
Віктору Беспальченко не передають листи. Фото: "Еспресо.TV"

Захоплений Росією в полон старший матрос українського рейдового буксира "Яни Капу" Віктор Беспальченко не отримує листи від своїх родичів і друзів.

"Сьогодні відвідала свого підзахисного військовополоненого Беспальченко Віктора. За весь час Віктор отримав тільки один лист, хоча рідні та близькі люди пишуть йому листи часто, але вони чомусь до моряка не доходять", - повідомила 30 січня його адвокат Оксана Опаренко у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські тюремники відібрали у полоненого матроса особисті речі

За її словами, військовополонений моряк написав заяви на побачення і телефонні дзвінки. Також Опаренко підтвердила, що українця відвідала Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова.

"Віктор самостійно вивчає англійську мову, для чого і був придбаний самовчитель з англійської мови. Настрій хороший, передає всім привіт, просить, щоб за нього не хвилювалися", - розповіла Опаренко.

25 листопада о 21.20 російські прикордонники взяли штурмом українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Вони йшли до Маріуполя через Керченську протоку. Судна доправили у порт Керчі на анексованому півострові Крим.

Під час штурму росіяни захопили у полон 24 моряки. Троє дістали поранення, в них осколкові поранення різних частин тіла. В одного моряків пошкоджені білки очей.

Полонених військовослужбовців помістили до Сімферопольського СІЗО, поранених до лікарні в Керчі. 30 листопада їх таємно вивезли до московського СІЗО "Лєфортофо", а поранених у тюремну лікарню СІЗО "Матросская тишина".

За цей період кримчани зібрали для моряків посилки з їжею, теплими речами, засобами гігієни. Після того, як моряків вивезли до Москви кримські активісти поїхали за ними, щоб передати морякам все, що для них передали люди.

Для захисту полонених у російському суді зібрали команду з 34 адвокатів.

Росія звинувачує моряків в ніби-то незаконному перетині кордону. За цією статтею військовослужбовцям загрожує 6 років ув'язнення.

Моряки не визнали себе порушниками російських кордонів, називають себе військовополоненими. Вимагають їх утримувати відповідно до Женевської конвенції.

Росія не визнає українських моряків військовополоненими аргументуючи свою позицію відсутністю війни з Україною.

У світі проводять флеш-моби на підтримку військовополонених.

Зараз ви читаєте новину «Полоненим морякам не передають листи від рідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути