середа, 21 березня 2018 10:30

Обвалюються скелі, з колодязів зникає вода: у Криму забили тривогу через екологічну катастрофу

Обвалюються скелі, з колодязів зникає вода: у Криму забили тривогу через екологічну катастрофу
Крим очікує екологічна катастрофа через видобуток копалин. Фото: Новости Крыма. Крымский портал

В анексованому Криму знову "ожив" Баксанский кар'єр у Білогірському районі, закритий в кінці 90-х через несприятливі перспектив для природи і населення.

На думку екологів, відновлення розробки вапнякових порід поблизу сіл Міжгір'я та Пасічне неминуче призведе до великих екологічних проблем, передає сайт kafanews.

"За словами жителів довколишніх сіл, сусідство з кар'єром (близько 200 метрів до найближчих дворів) в минулому обернулося цілим каскадом негативних наслідків: через вибухові роботи з'являлися тріщини на стінах будинків, в прямому сенсі лопалися шибки, не кажучи вже про постійний шум і пил. Але найсумніше - з колодязів тоді зникла вода, з якою в Криму, а особливо в степовій частині півострова, як відомо, і без того є певні складності і невирішені проблеми", - йдеться у повідомленні.

Поки що, через повідомлення про поновлення кар'єру, місцеві активісти взялися за збирання підписів.

"Офіційна петиція під назвою "Зупиніть свавілля з кар'єрами в Криму", звернена до президента, опублікована на сайті. Відправка листів в інстанції меншого калібру результату не дала. Від адміністрації Білогірського району надійшла "відписка", де було написано, що розробка згаданого родовища не виходить за рамки законодавства", - повідомляється.

Крім того, є чимала ймовірність обвалення скелі, оскільки розробляються ділянки вже в небезпечній близькості до її краю.

"Плановані буропідривні роботи, з урахуванням недотримання належної санітарної зони, становлять явну небезпеку для здоров'я громадян. Крім того, під загрозою опиняються і природні ресурси, зокрема річка Бурульча (один з притоків Салгира): "Гідрогеологічні умови для формування водного стоку можуть порушитися", - розповів В. Тарасенко, керівник кримської республіканської асоціації "Екологія і світ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І так зійде" - стало відомо, чому Крим відмовився від опріснення морської води

Кримчани стверджують, що узгодження як такого не було і їх фактично просто проінформували про дату початку робіт - 10 квітня.

"Протестувальникам, втім, було запропоновано підготувати на розгляд чиновникам експертний висновок про всі потенційні ризики, з якими пов'язане відновлення діяльності кар'єру. Необхідну документацію вдасться отримати не раніше, ніж через 2-3 тижні", - зазначається.

В окупованому Криму пропонують провести геофізичні дослідження для пошуку нових джерел і запасів води на території півострова. Таке запропонував президент Російської академії наук Олександр Сергєєв. Також він окреслив завдання, що стоять перед наукою щодо раціональнішого використання відпрацьованої води і методів опріснення.

Зараз ви читаєте новину «Обвалюються скелі, з колодязів зникає вода: у Криму забили тривогу через екологічну катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути