середа, 18 жовтня 2017 10:57

Не плутайте Крим з Каталонією — Більдт

Не плутайте Крим з Каталонією — Більдт
Карл Більдт, екс-міністр іноземних справ Швеції. Фото: соцмережі

Порівняння Криму і Каталонії є спекуляцією. Про це заявив колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. І порадив не слухати російську пропаганду.

Заява стало відповіддю на слова представника російського МЗС Марії Захарової. Щоб виправдати анексію Криму і дорікнути Європі в недемократичності, вона раптом розгледіла схожість двох незаконних референдумів.

"Дивлюся, що відбувається в Каталонії. - написала вона в своєму Facebook. - І Європа щось розповідатиме про референдум в Криму і дотримання прав людини?"

Заява викликала різку відповідь в Євросоюзі.

"Порівняння нелегальних референдумів у Каталонії і в Криму нічого не варте, - заявив Карл Більдт в Брюсселі на міжнародних слуханнях з українського питання, - слід забути про такі порівняння — Каталонії і Криму. І менше слухати "Спутник".

Шведський політик також нагадав, що міжнародне співтовариство виступило за збереження територіальної цілісності України і проти анексії Росією частини її території, повідомили "Крим.Реалії".

Порівняння недоречне через те, що, на відміну від Каталонії, в Криму відбулося військове захоплення частини української території, заявив кримський історик Ігор Лосєв.

"У Криму була звичайна військова операція армії РФ з встановлення контролю над українською територією, - пояснив історик в інтерв'ю "Радіо "Свобода", - а в Каталонії не було ніякого зовнішнього втручання, все робили самі каталонці в умовах суверенної Іспанії без будь-якого впливу з-за кордону".

На думку історика, одним із доказів, що мала місце саме окупація і анексія, а "референдум" мав її узаконити в очах кримчан і російського населення, став новий пропагандистський фільм "Крим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аби хтось подивився: росіяни штучно накрутили рейтинг фільму про окупацію Криму

"У фільмі, знятому в Росії на гроші російського військового відомства і за особистою ініціативою міністра оборони РФ, не помітно виступів місцевого населення, - зауважив Лосєв, - зате видно велику кількість російських бронетранспортерів і бойових машин піхоти".

1 жовтня 2017 року в Автономній області Каталонія в Іспанії відбувся референдум про незалежність. У ньому взяли участь 2,3 млн із 5,3 млн осіб, які мають право голосу.

Зараз ви читаєте новину «Не плутайте Крим з Каталонією — Більдт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути