Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 20:23

На саміті треба ухвалити декларацію, що Крим — це Україна - Огризко

На саміті треба ухвалити декларацію, що Крим — це Україна - Огризко
Володимир Огризко: "Нам треба пояснювати нашим західним партнерам, що ми бачимо краще за них, принаймні те, що стосується ситуації в Російській Федерації". Фото: Gazeta.ua

На саміті "Кримської платформи" 23 серпня в Києві необхідно ухвалити, що Крим є окупованою частиною України. Слід пояснювати західному світу, якою є ситуація в РФ та окупованому нею Криму.

Про це Gazeta.ua розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

На першому саміті Кримської платформи погодили присутність 44 держави, зокрема 14 глав держав ЄС. Дипломат вважає, що цей рівень є цілком достатнім.

"Зібрати 44 країни під одним дахом — це серйозна річ, — каже він. — Наші дипломати добре попрацювали. Ми можемо бути задоволені і рівнем присутності, і кількістю учасників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На наших очах творитиметься історія" - Кулеба розповів про "Кримську платформу"

Перший саміт Кримської платформи — це лише початок шляху. Тож головне, щоб на ньому на повен голос було сказано, що Крим — це Україна, вважає Огризко.

"Цей саміт — початок роботи. Це не те що люди зібралися, ухвалили декларацію — і на цьому все скінчилося. На початковому етапі дуже важливим і цілком достатнім буде прийняття декларації, де було б чітко зазначено, що Крим — це Україна, і ніякі спроби Російської Федерації привласнити чуже не будуть сприйняті світовою спільнотою", — наголошує він.

Чи можуть події в Афганістані витіснити питання Криму і Донбасу на другий план? Експерт вважає, що ні.

"Навряд чи ці події щось принципово змінять. Є різні вектори. Не завжди західні аналітичні центри і відповідні служби можуть правильно спрогнозувати розвиток подій. З цього слід зробити висновок — нам треба пояснювати нашим західним партнерам, що ми бачимо краще за них, принаймні те, що стосується ситуації в Російській Федерації та її перспектив", — зазначає він.

Головна мета Кримської платформи полягає в тому, що цей майданчик має стати інструментом для пришвидшення деокупації Криму. Решта — це вже чисто політичні фантазії, підсумовує Володимир Огризко.

"Кримська платформа" - дипломатична ініціатива України, у перспективі - міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

17 серпня в окупованому Росією Криму відбулися чергові масові обшуки в будинках кримських татар у Сімферопольському, Бахчисарайському районах, а також у Балаклавському й Нахімовському районах Севастополя. Затримали п'ятьох кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «На саміті треба ухвалити декларацію, що Крим — це Україна - Огризко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути