вівторок, 21 грудня 2021 23:36

Кримський татарин розповів, як його катували співробітники ФСБ

Кримський татарин розповів, як його катували співробітники ФСБ
Окупанти затримали кримського татарина. Фото: Ґрати

Кримський татарин Наріман Аметов зазнав тортур з боку співробітників ФСБ Росії - його били струмом. Аметова російські силовики затримали 17 грудня.

Відеозапис із розповіддю чоловіка оприлюднила "Кримська солідарність".

Аметов розповів, що близько 6-ї ранку в Старому Криму силовики прийшли з обшуком у будинок кримського татарина. Чоловіка майже відразу забрали з собою на допит, імовірно в УФСБ Криму. Обшук продовжувався за його відсутності.

Слідчі дії, за словами родичів та самого Аметова, проводилися у зв'язку із підривом газопроводу у селищі Перевальне.

Ніхто не знав, де він провів день, але увечері повернувся і повідомив, що пережив тортури та знущання кримських спецслужб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побили й поголили бороду: українського політв'язня катували в російській лікарні

"Під вухо мені засунули якісь ганчірки. Я відчув, що туди почали просовувати дроти, відчував їхній рух по обличчю і зрозумів, що мене битимуть струмом. Максим запитав, чи я не передумав. Я наполягав на адвокаті. Він сказав: "А, адвоката?". І тут був перший розряд.

Він був болючим. З моїми мізками щось діялося, але я терпів. Розряд тривав дві-три секунди, протяжний. Я витерпів і ні слова не пікнув, сказавши собі: "Я триматимуся". Але я розумів, що довго не протримаюся, дивлячись, скільки вони битимуть.

Наступив другий удар, його я теж витримав. Але слідом я отримав третій удар. Він був такої сили, що я не можу пояснити, що зі мною відбувалося. У той момент у мене мізки попливли, я нічого не контролював...

Прийшов якийсь співробітник ФСБ і сказав: "Ти сказав правду. Ти ніде не замішаний, не засвічений. Ти чистий". І додав, що нібито я їм більше не потрібний. Але вони попередили: якщо я заявлю про тортури, про те, що відбувалося тут, у підвалі, вони оприлюднять папір про співпрацю з ними, який я підписав. Я сказав: Добре, я говорити не буду. Але вони зробили помилку. Краще б вони вбили мене, бо я розповідатиму про все, що відбувається.

Після тортур кримського татарина вивезли за місто і там залишили. Додому його довезли на автівці, яку побачив біля заправки.

Українська прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни.

12 листопада 2021 року суд Сімферополя, підконтрольний владі російських окупантів, незаконно заарештував на 12 діб та оштрафував адвоката українських політв'язнів Едема Семедляєва.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала світову спільноту відреагувати на чергове порушення прав і свобод в окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «Кримський татарин розповів, як його катували співробітники ФСБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути