субота, 09 березня 2019 11:58

Крим став тягарем для Росії

Крим став тягарем для Росії
Витрати на утримання Криму суттєво спустошують російський бюджет. Фото - Новинарня

Захопивши Крим, очільник кремля Володимир Путін викликав ейфорію серед росіян та підвищив рівень своєї підтримки серед населення. Росія анексувала стратегічно важливий форпост з великими газовими родовищами, кількома верфями і портами, однак наслідки окупації все частіше стають важким тягарем для Росії.

Витрати на утримання Криму значно суттєво спустошують російський бюджет, пояснив журналіст Андре Баллін виданню Handelsblatt.

Лише сам Кримський міст коштував Росії 3,5 мільярда євро. Значних витрат потребують і будівництво та ремонт під'їзних доріг на півострові, а проблем все більше і більше. Ось, до прикладу, спроба забезпечити окупований Крим електроенергією за допомогою турбін Siemens закінчилася величезним скандалом і новими санкціями.

Окрім того, на захопленому Росією півострові існують великі проблеми із водопостачанням. Крим бореться із дефіцитом води після того, як Україна закрила Північний кримський канал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму з'явиться українське радіо

"Примусове буріння свердловин не вирішить цю проблему, так як рівень підземних вод загрожує ще більше опуститися", - зазначає Баллін.

Один із найпотужніших ударів по економіці країни-агресора – санкції від Заходу за анексію півострова. Спочатку вони були спрямовані тільки проти окремих осіб і обмеженого числа компаній, однак вже згодом їх доповнили строгими заходами за конфлікт на Донбасі.

"Хоча Кремль вже давно намагається применшити економічні наслідки для Росії, втрати все ж незаперечні. Про це заявив і глава ревізійного управління Росії Олексій Кудрін. На його думку, санкції тільки в 2018 році уповільнили зростання ВВП Росії на 0,5%, а в цілому, обійшлися російській економіці в 6% зростання", – пише журналіст.

Якщо в 2013 році Росія залучила М69,2 млрд прямих іноземних інвестицій, то вже в 2014 році вони скоротилися до $22 млрд. Рекорд Росія побила у 2018 році: залучила лише $1,8 млрд іноземних інвестицій. Це найменший обсяг зовнішніх вливань за всю історію нової Росії. Руйнівними стали третій і четвертий квартал минулого року понад $6 млрд приватного капіталу вивели з Росії у цей період.

Члени Комітету закордонних справ Палати представників Конгресу США одноголосним рішенням схвалили законопроект, який забороняє уряду США визнавати Крим територією РФ.

Зараз ви читаєте новину «Крим став тягарем для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути