Ексклюзиви
середа, 22 березня 2017 20:02

"Копатимеш собі могилу, с*ка" - Афанасьєв розповів деталі свого затримання

"Копатимеш собі могилу, с*ка" - Афанасьєв розповів деталі свого затримання
Геннадій Афанасьєв народився в Сімферополі. 26 - річний чоловік активіст громадянського спротиву російській окупації Криму. Один із обвинувачених у справі так званих "терористів групи Сенцова"

Геннадій Афанасьєв розповів деталі свого затримання російською ФСБ.

"Затримання. В автомобілі розпочався мій найперший допит. Страшно. "Хлопці, ви помилилися! Я фотограф, я йшов на фотозйомку!". "Ми не помиляємося, хлопче. Ми ніколи не помиляємося. Якщо ФСБ береться за справу, то воно доводить її до кінця. Ніяких помилок. Ніколи. Знаєш, що з тобою буде? Ти попав. Розумієш? Доведеться тобі за все відповісти!" Чи розумів я, що буде далі? Що мені загрожує? Що чекало на мене? І розумів, і не хотів розуміти, не вірив. "Знаєш, куди ми їдемо? Відгадай! Ми їдемо в ліс. Копатимеш собі могилу, сука. Ніхто тебе ніхто не знайде. Думаєш, ти комусь потрібен? Потрібен Україні? Нікому ти не потрібен". Що далі? Могила? Смерть?", - пригадує Геннадій Афанасьєв в блозі сайту "Крим.Реалії".

Геннадій Афанасьєв народився в Сімферополі. 26-річний чоловік активіст громадянського спротиву російській окупації Криму. Один із обвинувачених у справі так званих "терористів групи Сенцова". Був заарештований до того, як співробітники ФСБ взяли під варту Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Затримання відбулося 9 травня 2014 року на одній з вулиць Сімферополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ побила аспіранта за синьо-жовтий прапор

Після затримання, ФСБшніки запропонували "безболісно" впустити їх в квартиру для обшуку. Афанасьєв відмовив.

"Мені не було чого ховати. Але про те, щоб когось пустити до себе додому для постановочного обшуку, не було й мови. Звісно ж, моя відповідь нікому з присутніх не сподобалася, але вона нікого й не засмутила. Вони помахали перед моїм носом ключами від моєї квартири. "Зараз ти зайдеш до під'їзду без маски, щоб не привертати уваги місцевих жителів, твоїх сусідів. Поводься добре, бо буде тобі тільки гірше. Все зрозумів?". Я й сам був радий іти без маски. Щоб ніхто зі знайомих не зрозумів, не впізнав, що відбувається. Не те, щоб соромно... Але моїй мамі потрібно було далі тут жити, під час окупації, коли навколо люди з промитими російською пропагандою головами. Мене вели без маски, але наручники не знімали, прикрили їх кофтою", - пише в блозі кримчанин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін на 1,5 млрд руб. зменшив бюджет Криму

"Окупанти перевертали мій будинок догори дном. Виносили все цінне. Крали. Їх і не цікавили якісь там речові докази. Звісно, це могло стати приємним бонусом, але ніхто й не очікував щось знайти. Я лежав і чув жіночий сміх, договори про побачення з подругами, які, як я зрозумів, були понятими при цьому театрі абсурду", - пригадує Афанасьєв.

Після обшуку активіста запроторили в російську в`язницю.

14 червня 2016 року Афанасьєва вислали в Україну. Його обміняли на Олену Гліщінську й Віталія Діденка. Вони фігуранти справи про сепаратизм.

Напруження і репресії у Криму посилюються. "Напруження тільки зростає, репресії посилюються. Кожного разу вигадують все нові варіанти. Недавно почали чинити серйозний тиск на адвокатів, які наважуються працювати зі справами в Криму", – заявив заступник голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умеров.

Зараз ви читаєте новину «"Копатимеш собі могилу, с*ка" - Афанасьєв розповів деталі свого затримання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути