середа, 25 квітня 2018 18:29

"Коли мені зачитували вирок, секретарка суду плакала" - Ільмі Умеров

"Коли мені зачитували вирок, секретарка суду плакала" -  Ільмі Умеров
Ільмі Умерова незаконно засудили на 2 роки позбавлення волі, хоча за російським законодавством зі своїми діагнозами мав отримати умовний термін. Фото: УНІАН

Суддя, який оголошував вирок 58-річному Ільмі Умерову, прочитав його із аркуша паперу, який напередодні принесли співробітники ФСБ Росії.

Про це заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу розповів Gazeta.ua.

"12 травня 2016 року в Бахчисараї зранку було 6 обшуків одночасно - в п'яти будинках і кафе. Це робили підрозділи під керівництвом ФСБ. О 16:00 прийшли до мене. Відчинив двері і побачив на порозі начальника поліції Бахчисарайського району і Володю Шевченка - оперативника ФСБ, який з 2014 року наглядав за кримськими татарами в Криму, а до цього працював у відділі зміцнення української державності. Він одразу заявив: Ільмі-ага, ми за Вами.

Сказав, що давно їх чекаю. Пустив в будинок і запропонував чай. Поки вони його пили, сходив у кімнату за вузликом із білизною і зубною пастою. Коли ми вийшли у двір, побачив, що вони приїхали не вдвох. Біля будинку стояло п'ять машин: співробітників ФСБ, поліції і дві машини з ОМОНом. Мене привезли в будівлю ФСБ у Сімферополі. Ознайомили з постановою про порушення кримінальної справи за публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ. Мені дали підписку про невиїзд. Пояснили, що не можуть заарештувати людину з хворобою Паркінсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чийгоз і Умеров через суд вимагатимуть розсекретити деталі їхнього звільнення Путіним

19 травня мені пред'явили звинувачення. З підозрюваного я перетворився на обвинувачуваного. Слідство тривало рік. Я не особливо дотримувався підписки про невиїзд - їздив по всьому Криму. Мені кілька разів в ФСБ робили усні зауваження, але жодне з них не запротоколювали.

Потім було близько 25 засідань по суті. Прокурор просив 3,5 роки умовно. Суддя, образившись на моє різке останнє слово, дал 2 роки реального терміну. Хоча я вивчив російський кримінальний кодекс і дізнався, що з моїм діагнозом не дають реального тюремного терміну - тільки умовні. Він прийшов на засідання, відкрив теку, прочитав текст і жодного разу не підняв очі в зал. Я кілька разів був на судових засіданнях і бачив, що після оголошення вироку суддя ставить запитання засудженому. У моєму випадку нічого цього не було.

Дівчина-секретар суду стояла в дверях і плакала. Думаю, що напередодні в суді були візитери з ФСБ, які продиктували потрібний вирок", - каже Ільмі-ага.

27 жовтня 2017 року літак зі звільненими з російського полону головами Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом приземлився в аеропорту "Бориспіль".

Зараз ви читаєте новину «"Коли мені зачитували вирок, секретарка суду плакала" - Ільмі Умеров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути