вівторок, 05 червня 2018 10:51

Гібридна війна на Азовському морі: хронологія конфлікту з Росією
6

Автор: ООС
  Військові навчання української армії в Азовському морі
Військові навчання української армії в Азовському морі

Що зараз відбувається в Азовському морі

Райони азовського узбережжя закрили на літній період. Україна оголосила військові навчання і закрила на літо для цивільного судноплавства водну акваторію біля Бердянська та Маріуполя.

"Райони закривають за заявкою ЗСУ з 1 червня до 1 вересня", - заявив начальник прес-центру ВМС України Олег Чалик.

Автор: Facebook
  Закриті на військові навчання райони Азовського узбережжя
Закриті на військові навчання райони Азовського узбережжя

Чому і коли це почалось

25 березня Державна прикордонна служба України затримала в Азовському морі судно під прапором Росії, зареєстроване в анексованому Криму. На борту перебували 10 людей. У всіх були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. Судно порушило порядок виїзду з окупованої території України. Його відконвоювали до Бердянська. Пізніше суд арештував судно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Райони азовського узбережжя закрили на літо: подробиці

Прокуратура Криму заявила, що порушила кримінальне провадження за фактом виходу рибальського судна "Норд" із закритого Києвом порту анексованого міста Керч.

6 квітня Херсонський міський суд узяв під варту до 31 травня капітана керченського судна "Норд" Володимира Горбенка з правом внесення 35 240 грн застави. Пізніше адвокат повідомив, що за моряка внесли заставу.

У свою чергу, 3 квітня російській окупанти заявили, що Чорноморський флот РФ, включаючи морську авіацію, готовий увійти в акваторію Азовського моря. Окупаційна влада півострова стверджувала, що метою подібних дій є "забезпечити безпеку судноплавства в північно-східній частині Чорного моря та акваторії Азовського моря".

4 травня стало відомо, що окупанти затримали біля берегів Криму українське риболовецьке судно "ЯМК-0041". Моряки нібито незаконно ловили сітками камбалу-калкан у "виключно економічній зоні РФ".

18 травня 2018 року росіяни ультимативно закрили 2 тис. кв. км в Азовському морі. Заявили, що поблизу Бердянська пройдуть стрільби Чорноморського флоту Росії. У деяких районах відстань до українського узбережжя - максимум 10 миль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили ціль агресії РФ в Азовському морі

22 травня, російські військові затримали в Азовському морі біля узбережжя України два судна, які йшли з порту Маріуполя.

1 червня в Азовському морі провели навчання прикордонники Маріупольського загону морської охорони, що діють у складі Об'єднаних сил.

Автор: ООС
  Військові навчання української армії в Азовському морі
Військові навчання української армії в Азовському морі

Законодавча база України і Росії: міжнародні договори, угоди, зобов'язання.

Азовське море й Керченська протока поділені між Україною та РФ договором від 2003 року. Водойма є внутрішньою між двома країнами, тому прохід дозволений усім типам кораблів.

"Діє Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, тому немає ніякої 12-мильної зони та державного кордону. Треба негайно денонсувати договір 2003 року та ганебні угоди 1993 щодо рибальства - за ними росіяни можуть вести "дослідження рибних запасів" у 100 м від берега Генічеська та Бердянська. Негайно оголошувати в Азові територіальне море, внутрішні води та виключну морську економічну зону. Головне - це нарощування сил ВМС, ЗСУ, ДПСУ й готовність цих сил до протистояння з силами РФ. Потрібно створювати кризовий штаб", - заявив голова ГО "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко.

Автор: zakon.gov
  Закон про співробітництво в Азовському морі
Закон про співробітництво в Азовському морі

Позиція України

Постпред президента стурбований ескалацією в Азовському морі.

"У Генічеську необхідно розмістити базу морської охорони, ВМС України та інших силових структур, щоб країна-агресор не могла дестабілізувати ситуацію в регіоні", - заявив постійний представник президента України в Криму Борис Бабін.

Автор: ООС
  Військові навчання української армії в Азовському морі
Військові навчання української армії в Азовському морі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український штурмовик кружляв над пляжем

"У Росії є плани на Азовське море, і вони будуть розширюватися тим більше, чим довше Україна не робитиме щось у відповідь. Я з перших днів роботи на посаді ставив питання посилення ВМС і морської охорони на Азові. Ніякими переговорами і заявами це зупинити неможливо. За чинними угодами росіяни можуть проводити наукові дослідження в будь-якій точці цієї акваторії! Потрібно денонсувати ці угоди, проголошувати відповідний міжнародний режим і терміново ухвалювати закон про внутрішні води", – додав Борис Бабін.

Позиція Росії

Протягом останніх двох тижнів травня Москва без розголосу перекинула п'ять військово-морських суден з Каспійської флотилії до Азовського моря. Російські посадовці виправдовують такі дії необхідністю захиститись від нападу України на окупований Крим.

Наслідки - чим це загрожує Україні і Росії

"Затримання торговельних та риболовецьких суден в акваторії Азовського моря. Проведення навчань російських військових на рекомендованих міжнародних маршрутах судноплавства. Це все – елементи російської агресії, російської гібридної війни", – керівник прес-служби регіонального управління Держприкордонслужби України Олег Личковський.

"Це може бути початком анексії Приазов'я. Військові кораблі та катери РФ пройдуть, куди хочуть, формально використовуючи право мирного проходу. Ми не повинні вичікувати. Від договору з росіянами потрібно відмовитися", — говорить Андрій Клименко, голова експертної платформи "Майдан закордонних справ".

Автор: ООС
  Військові навчання української армії в Азовському морі
Військові навчання української армії в Азовському морі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Керченського мосту прийшли бронекатери Каспійської флотилії

"Сьогодні корабельне (я маю на увазі ВМФ) угруповання "запоребрікових" на Азові перебуває в стані перманентного розширення (практично за рахунок трьох складових: ЧФ, Каспійської флотилії і фрагментарно БФ). У перспективі саме воно повинне стати основою морської могутності "вато-бійців" у Азовському морі і бути здатне вирішувати максимально широкий спектр бойових завдань. Цим все не обмежується. Командування російського ВМФ, використовуючи необхідність "забезпечення безпеки судноплавства в акваторії Азовського моря" як привід для мілітаризації Азова, вже відпрацьовує розгортання в північно-східній частині його акваторії постійного оперативного з'єднання військово-морського флоту (це як "посилення" до вже розгорнутих морських "чекістів"). Звичайно, тільки в "мирних цілях"", - вважає військовий експерт Костянтин Машовець.

Реакція світу на конфлікт в Азовському морі

"Збільшення протистояння з Києвом через морські перевезення через Керченську протоку і те, які російські кораблі було переміщено, вказує, що цей крок було спрямовано на те, щоб надати Москві додаткових можливостей для нападу", - написав аналітик Пол Ґобл у статті для The Jamestown Foundation.

Київ має вжити додаткових дій, щоб захиститись від зростання військової присутності Росії в Азовському морі. Москва може використати цю додаткову військову присутність для спроб захопити більше території України, включаючи забезпечення наземного переходу до Криму, наголошує аналітик.

Аналітики вважають, що це просто відповідь на напруження в стосунках з Україною через затримання російського риболовецького судна "Норд", а також через те, що українські спеціальні служби можуть "підірвати Керченський міст".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військовики арештували українські судна

"Перше, що має зробити Україна, це переконатись, що міжнародна спільнота приділяє набагато більше уваги цьому питанню, ніж дотепер. Той факт, що про це говорять лише на невеликій кількості веб-сайтів та порталів у Москві, викликає стурбованість, бо означає, що Москва хоче зробити щось "з мінімальними витратами". Гадаю, важливо, щоб міжнародна спільнота дала зрозуміти, що вона повністю на боці України і що вона з надзвичайним невдоволенням поставиться до будь-якого використання цих кораблів проти українського суверенітету і територіальної цілісності.

Друге, українські військові, очевидно, мають посилити моніторинг кораблів і було б добре, так як багато кораблів українського ВМС, розташованого в Одесі, пересунути їх якомога швидше до Азовського моря, щоб надіслати дуже потужний сигнал, що Україна готова чинити спротив на морі так само, як і на суші", - вважає Пол Ґобл.

Росія перекрила для України Азовське море, аби змусити владу відновити водопостачання для анексованого Криму. Так вважає координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

Зараз ви читаєте новину «Гібридна війна на Азовському морі: хронологія конфлікту з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути