вівторок, 04 жовтня 2022 08:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Генерал США назвав головні труднощі з деокупацією Криму

Генерал США назвав головні труднощі з деокупацією Криму
Звільнити Крим з точки зору конвенційної війни буде важко. Фото: pixabay.com

Для Росії та особисто для диктатора Володимира Путіна Крим став питанням престижу. Навіть у разі втрати інших захоплених територій росіяни до останнього боротимуться за півострів.

Деокупація Криму ускладнюється особливостями географічного розташування, а також відсутністю в українських захисників необхідного спеціального озброєння, заявив колишній генерал-командувач армії Сполучених Штатів Америки у Європі Марк Гертлінг під час конференції Центру аналізу європейської політики. Він розповів про труднощі, які чекають на Збройні сили України попереду.

"По-перше, острів є стратегічно важливим для російського Чорноморського флоту, військово-повітряних баз та іншої військової інфраструктури. По-друге, Крим – питання престижу особисто для Путіна", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові досягають цілей на трьох напрямках – Пентагон

Він нагадав, що окупанти використали флот та сили спеціального призначення, коли здійснили вторгнення до Криму 2014 року.

"Це буде важка битва для України. Щоб потрапити на півострів, є лише кілька доріг через територію, яка складається з кількох дрібних острівців. Тому з точки зору конвенційної війни це буде тяжко. В українців зараз немає флоту. Самою артилерією територію взяти не можна, потрібні сухопутні війська", – наголосив Гертлінг.

У спробі утримати Крим Путін може вдатися до застосування стратегічних бомбардувальників та військово-морського флоту, який РФ досі використовує не на повну силу. Водночас це не є гарантією успіху окупантів.

"Ми вже встигли побачити й переконатися, наскільки небоєздатними були їхні наземні війська та флот. Але все ж таки на це слід зважати", – резюмував генерал.

3 жовтня Ілон Маск написав у Twitter "формулу закінчення війни в Україні" і запропонував віддати Крим Росії. Після цього отримав жорстку критику.

У пості Маск викладає своє бачення того, як досягти "миру між Україною та Росією" без урахування реального стану речей: 1) Повторні вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу. 2) Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова). 3) Водопостачання Криму забезпечено".

У відповідь президент Володимир Зеленський затвітив своє опитування: "Який Ілон Маск вам подобається більше? Той, що підтримує Україну, чи той, що підтримує Росію?"

Зараз ви читаєте новину «Генерал США назвав головні труднощі з деокупацією Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути