середа, 30 серпня 2017 10:43

Фекалії загрожують Криму екологічною катастрофою

Фекалії загрожують Криму екологічною катастрофою
Зрошення каналізаційними водами може спричинити екологічну катастрофу. Фото: Aggeek

У Криму планують опріснювати морську воду і подавати її до водопроводів як питну. Також очищеними каналізаційними стоками зрошувати землю. Обидві ідеї провальні, вважають українські вчені.

Про це повідомило видання "Крим. Реалії".

"Перспектива використовувати опріснену морську воду в Криму цілком реальна, однак вона підійде тільки для технічних потреб. Ця вода не жива і вимагає кондиціонування шляхом прокачування через поверхневий ґрунт, якщо є намір використовувати її як питну", - сказав Євген Яковлєв, науковець з Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі міські пляжі окупованої Алушти затопило екскрементами

У Національній академії аграрних наук України засудили зрошення нечистотами. Фекалії можуть спричинити екологічну катастрофу на півострові.

"Навіть найглибше очищення каналізаційних вод для зрошення загрожує екологічною катастрофою. Деякі небезпечні бактерії і побутові відходи на кшталт фосфатів з мийних засобів дуже важко вловити фільтрами. Добрива в цьому сенсі безпечні, оскільки їх спеціально витримують і обробляють, а фекалії з каналізації знезаразити складніше. Цього, в принципі, можна домогтися, але в підсумку зрошення буде все одно дуже ризикованим", - зазначив кандидат біологічних наук Олег Китаєв.

У Криму почало стрімко міліти Білогірське водосховище - найбільше на півострові. Одна з причин - підвищена потреба східного Криму у питній воді.

Зараз ви читаєте новину «Фекалії загрожують Криму екологічною катастрофою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути