пʼятниця, 16 червня 2017 09:16

Для кримчан виділили 900 безкоштовних місць в українських вузах

Для кримчан виділили 900 безкоштовних місць в українських вузах
З 19 червня по 30 вересня при українських вишах будуть діяти 12 освітніх центрів "Крим-Україна" Фото: gromada.ks.ua

Міністерство освіти та науки України розробило програму спрощеного вступу до українських ВНЗ для випускників із Криму. За держзамовленням для них виділили 900 місць у навчальних закладах Львова, Києва, Дніпра, Харкова, Херсона, Миколаєва, Запоріжжя. З 19 червня по 30 вересня при ВНЗ діятимуть 12 освітніх центрів "Крим-Україна".

"Основне призначення цих центрів у тому, що вони спрощують умови для вступу абітурієнтів із Криму, які хочуть вчитися на материковій Україні. Україна не визнає освітні документи, видані на території Криму. Через це існує спеціальна процедура, яка дозволить отримати український атестат, здавши необхідні іспити.

Центри охоплюють всі можливі освітні спеціальності. Представляють вищі і середні навчальні заклади. Абітурієнт приїжджає в один із цих центрів, заповнює освітню декларацію. Оскільки ми не визнаємо документи, які видають на окупованій території, дитина приїжджає без документів. У школі, яка закріплена за центром, абітурієнт здає 2 іспити - українську мову та історію України. Потім в університеті він здає вступний творчий іспит, який визначає навчальний заклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримчанка отримала український біометричний паспорт

Спрощений вступ до ВНЗ України для школярів із непідконтрольних територій вперше запровадили минулого року. Через відповідні центри "Крим-Україна" вступили 153 особи. Таку незначну кількість абітурієнтів із Криму вона пояснила тим, що закон про спрощений вступ ухвалили напередодні вступної кампанії і не встигли провести повноцінну інформаційну кампанію. Цього року її розпочали заздалегідь, тому є сподівання, що вступників з Криму буде набагато більше.

Повну інформацію про центри можна отримати на сайті Міносвіти. Там є адреси, всі телефони, скайп, електронна пошта, прізвище, ім'я та по батькові контактної особи, а також перелік предметів, з якими абітурієнт може скласти єдине вступне випробування", – розповіла завідувачка сектору переміщених ВНЗ департаменту вищої освіти Міносвіти Світлана Кретович, пише Golos.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки абітурієнтів не склали ЗНО

Навчання передбачено у ВНЗ: Національний університет "Львівська політехніка", Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Університет банківської справи НБУ, Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Запорізький національний університет, Херсонський національний технічний університет, Херсонський державний університет, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Таврійський національний університет ім. Володимира Вернадського та Херсонська державна морська академія.

Українцям з окупованих територій біометричні паспорти видаватимуть після cпецперевірки. У таких осіб проситимуть додаткові документи для ідентифікації особи.

Зараз ви читаєте новину «Для кримчан виділили 900 безкоштовних місць в українських вузах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути