четвер, 21 лютого 2019 17:33

"Де була агресія, були російські громадяни" - яким був кримський Майдан

"Де була агресія, були російські громадяни" - яким був кримський Майдан
С початку Євромайдану кримчани активно підтримували мітингарів. Фото: Станіслав Юрченко

В листопаді в столиці почалася Революція гідності. Люди приїжджали до Києва з усієї України, щоб покласти кінець свавіллю влади.

Ті, хто не міг бути в Києві починали мітинги у своїх містах, Крим не був винятком, пишуть Крим.Реалії.

"Наша акція була під гаслом "Я обираю ЄС" на площі біля Ради міністрів АРК, що кримчани все-таки готові підтримувати європейський вибір. Але тоді місцева рада організувала проти нас багатотисячний мітинг, зігнавши на цю площу бюджетників. Ми тоді перейшли до представництва президента в АРК, тому що ми не бачили логічного сенсу проводити акцію під стінами Ради міністрів, якщо Азаров сказав уже своє слово. Логічніше було адресувати свою позицію президентові України, на той момент Януковичу. Щоб усе-таки відбулося підписання угоди з ЄС", - розповідає про ті події громадський активіст, один із лідерів кримського Євромайдану Андрій Щєкун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія не змогла б назвати Крим "сакральною російською землею" - Ільмі Умєров

Він нагадав, що після цього в Криму щоденно проводилися якісь марші та мітинги на підтримку Європейського вибору.

Кримчани також їздили до Києва, на Майдан.

"Це було після побиття студентів на Майдані. Ми провели акцію в Криму, на якій зібралося до 100 осіб. Стояли ми біля будівлі Верховної Ради АРК. Виникло запитання: "Так, а що ж нам робити? Ми тут у Криму, в Сімферополі. Ми не згодні з тим, що відбувається. Маємо якось висловити свої думки. У який спосіб?". Вирішили делегувати того, хто поїде. Тоді ми дістали з кишень гроші, і таким чином чотири автомобілі поїхали на Майдан. Це була перша поїздка. Хтось затримався на 20–30 днів, а хтось за тиждень повернувся. Хтось потім ще приїжджав", каже координатор руху "Євромайдан-Крим" Сергій Мокренюк.

За словами лідера кримського Автомайдану, Сергія Мокренюка, кримчани підтримували ідеї Євромайдану. Чинили опір лише росіяни та ті, хто приїхав з материкової Росії.

"Сказати, що місцеві були агресивні, ‒ це неправда. Місцеві допомагали грішми, допомагали ховатися, коли треба, попереджали про якісь події. Міліція в Сімферополі нас охороняла. Це об'єктивно. Вони робили все для того, щоб на нас не напали ті люди, яких замовили. А ті, хто поводив себе агресивно… всюди, де була агресія, були російські громадяни, яких спеціально завезли до Криму. Вони були спеціально переодягнені в цивільну форму. Місцевому населенню було байдуже, фізично жодних агресивних дій проти нас не чинили", - розповів він.

Андрій Щекун підтвердив його слова, сказав, що агресія почалася наприкінці грудня 2013 року, коли на вулицях півострову з'явилися проросійські групи.

"З січня проти нас були організовані агресивні групи ‒ то "казаки" набігали, то комуністи, то "народний визвольний рух". Але це все не мирне населення. Мирне населення сприймало цю ситуацію більш адекватно. Їх цікавили комунікації. Якби не втручалася Росія і не підігравала фінансами цих людей і не організовувала проти нас цих "тітушок", то можна було б і далі комунікувати з усім населенням Криму. На наші акції приходило все більше й більше людей", - каже Щекун.

20 лютого 2014 року на півострові Крим з'явилися військові вантажівки без номерів та невідомі люди у військовій формі без знаків розрізнення. Разом з цим в Криму почали активно фінансувати незаконні збройні формування які називають себе самообороною Криму. З цього моменту почалася анексія півострову — НЗФ та зелені чоловічки блокували стратегічно-важливі об'єкти та українські військові частини.

Зараз ви читаєте новину «"Де була агресія, були російські громадяни" - яким був кримський Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути