Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 13:53

Чиновники не знають, кому на адмінмежі з Кримом робити безкоштовний тест на Covid-19

Чиновники не знають, кому на адмінмежі з Кримом робити безкоштовний тест на Covid-19
Кожен день КПВВ з Кримом проходять близько 800 осіб, але безкоштовний тест на коронавірус зробили тільки одному. ФОТО: pixabay.com

З початком локдауну на контрольно-пропускних пунктах з Кримом мали розпочати безкоштовне тестування на коронавірус серед тих, хто виїжджає з півострова. Проте на брифінгу в Херсонській обласній адміністрації зазначили, що не всі можуть отримати подібний тест. Про це Gazeta.ua розповіли в Херсонському офісі КримSOS

За словами Вадима Чабана, заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації, безкоштовні тести на Covid-19 можуть отримати окремі категорії людей. Серед них ті, у кого підвищена температура, хто відмовляється встановлювати додаток "Вдома" або не має мобільного телефону для його встановлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кримчани подорожують за кордон у період карантинних обмежень

"Ми підготували приміщення та персонал для тестування на КПВВ. Але за час відкриття "вікон можливостей" тест зробила тільки 1 людина. Потрібно, щоб нам роз'яснили деякі моменти щодо категорій людей, яким зобов'язані робити тест. Тому що ми витрачаємо державні гроші, за які потрібно потім звітувати", — зазначає Вадим Чабан.

Раніше, 11 січня на брифінгу в Херсонській облдержадміністрації перший заступник голови Дмитро Бутрій розповідав, що вони виділили по 500 тест-систем для КПВВ "Чонгар" і "Каланчак". У той же день на сайті Міністерства охорони здоров'я опублікували наказ про перерозподіл тестів на коронавірус. Херсонська область має отримати 47 750 тестів на суму 6,2 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При в'їзді з окупованих територій робитимуть експрес-тести на антиген

"За 1 день з Криму через 1 КПВВ проходить десь 400 осіб. Якщо робити тест всім — потрібно приблизно 25 тисяч тестів на місяць. Це тільки для тестування на адмінмежі, а є ще й інше населення Херсона та області. У кінці січня наші юристи планують здійснити моніторингові візити до КПВВ і додатково повідомлять, проводять там тестування чи ні", — коментує Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу КримSOS.

З листопада 2019 року по вересень 2020 року 359 тис. людей в обидва боки перетинали адмінкордон з окупованим Кримом через КПВВ "Чонгар". Такі дані Державної прикордонної служби. Проте ці цифри через пандемію значно нижчі за попередні роки. Наприклад, у серпні 2019 року 200 тис. людей проїхали КПВВ "Чонгар", а 2020-го в цьому ж місяці – 12 тис.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники не знають, кому на адмінмежі з Кримом робити безкоштовний тест на Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути