середа, 16 грудня 2020 16:25

Як кримчани подорожують за кордон у період карантинних обмежень

Як кримчани подорожують за кордон у період карантинних обмежень
Людям з Криму варто виїжджати мінімум за три дні до літака

Аби полетіти за кордон, людям з окупованого Криму потрібно мінімум за 3 дні до дня вильоту їхати в материкову Україну. Стільки приблизно часу знадобиться, щоб здати ПЛР-тест на коронавірус. Якщо результат аналізу буде негативний – можна буде продовжити подорож.

Про це Gazeta.ua розповіли представники громадської організації "КримSOS".

На період карантину всі, хто їде з окупованого півострова мають встановити додаток "Дій вдома" та за добу активувати його. Потрібно перебувати саме в тому місці, де 2 тижні проходитиме самоізоляція людини. Альтернативний варіант – за власний кошт здати тест на Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для переселенців створюють онлайн-нотаріат

Можуть не проходити самоізоляцію діти до 12 років, працівники офіційних міжнародних місій, ті, хто має намір вступити до закладів освіти або вже вчиться, й один із законних представників, який їх супроводжує.

"Ми притримуємось чинного законодавства та винятків не робимо", – коментує ситуацію Іван Шевцов, помічник начальника Херсонського прикордонного загону Державної прикордонної служби України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік роботи оновленого КПВВ Чонгар – підсумки в цифрах

Прикордонники та юристи "КримSOS" радять усім враховувати правила перетину адмінкордону та їхати не в день вильоту літака. Адже декілька днів потрібно чекати результати ПЛР-тесту на коронавірус. У цей час людина має перебувати на самоізоляції вдома з активним додатком "Дій вдома".

"Здавати ПЛР-тест потрібно у лабораторіях, перелік яких є на сайті Центру громадського здоров'я МОЗ України. Тільки від певних лабораторій у додаток "Дій вдома" підтягуються результати аналізу. Тобто людині автоматично приходить сповіщення про зняття її з самоізоляції", – зазначає Ольга Куришко, координаторка юридичного напрямку ГО "КримSOS".

Багато українців, у яких є родичі в Криму, не можуть до них поїхати. Через карантинні обмеження дорога стала складнішою і дорожчою. Але головне — на півострів окупаційна влада, в особі російських прикордонників, пропускає не всіх. Деякі навіть змушені оформити фіктивний шлюб, щоб провідати близьких в Криму і потім повернутися на материк.

Зараз ви читаєте новину «Як кримчани подорожують за кордон у період карантинних обмежень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути