середа, 19 січня 2022 15:48

Били струмом і обливали водою: в РФ катують українського політв'язня

Били струмом і обливали водою: в РФ катують українського політв'язня
Приходько перебуває в дуже пригніченому стані. Фото: t.me/denisovaombudsman

Росія й далі порушує основоположні права на життя та медичну допомогу незаконно ув'язненого кримського політв'язня Олега Приходька.

Громадянину України, якого майже пів року утримують у російській тюрмі міста Володимира, жодного разу не надали медичної допомоги й необхідних ліків, що надсилають йому родичі, повідомила омбудсмен Людмила Денісова в Telegram.

"Під час етапування з Ростова-на-Дону його піддавали тортурам: катували електричним струмом, обливали холодною водою та тримали із загнутими руками в кайданках. Зараз Приходько виснажений, із набряками, адже має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту та сечостатевої системи. Його тривалий час тримали в одиночній камері, де чоловік був змушений проводити весь день на ногах. Лежати йому дозволяли лише вночі. Одного разу він заснув сидячи, за що його запроторили в ШІЗО", - написала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім'я українського політв'язня в РФ місяцями не має від нього звісток

Водночас керівництво виправної установи не забезпечує право на належну меддопомогу, що передбачено правилами поводження із в'язнями, схваленими радою ООН.

Приходько перебуває в надто пригніченому стані та вважає, що його "повільно вбивають".

"Такі дії щодо нашого громадянина розцінюю як катування та нелюдське поводження. Звертаюся до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права українця, зокрема забезпечити йому необхідну медичну допомогу", - додала уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Торік у січні в окупованому Криму невідомі побили дружину й дочку Приходька біля їхнього будинку. Від уряду України вимагали офіційної реакції на скоєне.

Окупаційна влада Криму звинувачує Приходька в підготуванні терактів. Його засудили до п'яти років ув'язнення в колонії суворого режиму й штрафу 110 тис. рублів.

Зараз ви читаєте новину «Били струмом і обливали водою: в РФ катують українського політв'язня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути