понеділок, 04 січня 2021 18:43

25 березня в українців почнуть відбирати землю

Території окупованого Криму забудовуються місцевими зрадниками та приїжджими росіянами. Багатоповерхівки "ростуть" навіть в природоохоронних зонах.

До того ж 25 березня окупаційні органи влади почнуть відбирати в кримчан житло.

Експерт Кримської правозахисної групи, аналітик Олександр Сєдов розповів Gazeta.ua яка доля чекає на незаконні об'єкти в тимчасово-окупованому Криму.

Автор: crimeahrg.org
  Олександр Сєдов, аналітик кримської правозахисної групи.
Олександр Сєдов, аналітик кримської правозахисної групи.

До Криму переїхало чимало росіян. Як це вплинуло на ринок нерухомості в Криму?

Ціни на кримську нерухомість суттєво піднялися. Люди активно скуповують житло, але питання законності таких оборудок під питанням.

Де росіяни активніше скуповують житло?

Найактивніше в Сімферополі, Севастополі та Ялті.

Вони купують житло на півострові. Ми маємо право не визнавати їх громадянами України після деокупації та вигнати назад, у Росію?

Складне питання. Теоретично можемо. Щодо анулювання угод з нерухомістю — це питання перехідного правосуддя, а воно ще не закінчено. Питання як буде проходити процес деокупації — неясно. На мою думку, люди, що проживають в Криму незаконно матимуть вибір — отримувати дозвіл на проживання та залишатися в Криму, якщо вони купили житло в громадян України законно, чи, якщо вони отримали житло незаконно, наприклад як російські військові, яких селять до гуртожитків, будуть зобов'язані виїжджати.

Росіяни зможуть впливати на політичні процеси?

Це більш політичне питання. Росія зараз робить все, щоб збільшити свій контингент, аби формувати максимальну кількість людей, які виступають проти деокупації. Якщо росіяни не отримають паспорт громадянина України, то не матимуть права впливати на ситуацію.

Сказати, на яких умовах пройде деокупація Криму — важко. Цілком можливо, що права населення Криму збережуть. Це складне питання на яке я зараз не можу відповісти.

Автор: Рос.Змі
  ЖК Ласпі, побудоване зрадником України, екс-міністром оборони України Павлом Лєбєдєвим
ЖК Ласпі, побудоване зрадником України, екс-міністром оборони України Павлом Лєбєдєвим

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після деокупації росіян виселять з Криму - юрист

А як бути з тими, хто народився, скажімо, від росіянки та громадянина України?

В батьків цієї дитини постане питання отримання українського громадянства. Вони й зараз можуть отримати українське свідоцтво про народження. За злочини батьків діти не платять.

25 березня 2020 року Володимир Путін видав указ про розширення прикордонних територій. Українці, які володіють землею в цих районах мають або отримати паспорт, або продати свою землю. Яку ситуацію спровокував цей указ?

Процедуру відчуження почнуть в березні цього року. Людям почнуть приходити повідомлення про відчуження з сумою компенсації, якщо людина живе в Криму. За законами окупантів рішення можна буде оскаржити в суді, але їх так званий суд не винесе справедливого рішення.

За моєю інформацією до судів не подають і процедур оцінення вартості ділянок не проводять. Російська Федерація гарантує компенсацію за відчужене житло, але я даю стовідсоткову гарантію, що сума буде нижчою.

До того ж я не уявляю, як РФ буде виплачувати ті компенсації людям, що переїхали на материкову частину України. Тому відчуження розглядаю як примус до отримання громадянства Російської федерації.

Це примус для тих, хто принципово не хоче отримувати їх паспорт.

На цей момент питань продажу та оцінки через суд нема. Люди намагаються в'їхати в Крим та ті ділянки продати. Будь-яка спроба забрати в людей їх нерухоме майно — це воєнний злочин, за яким в ЄСПЛ можна розпочати кримінальну справу. Це буде один зі злочинів, які розглядає міжнародний кримінальний суд. Якщо таких справ буде багато — це тільки посилить наші позиції.

Чи не почнуть росіяни відбирати житло в тих, хто матиме російський паспорт?

Сумніваюся. Росія не піде на невизнання своїх документів в Криму.

Забиратимуть не через паспорти, а через документи. Можуть визнати документи про власність незаконними. Це стосується кожного жителя Криму.

Автор: 24 Канал
  25 березня 2021 року росіяни почнуть відчужувати житло в громадян України
25 березня 2021 року росіяни почнуть відчужувати житло в громадян України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понаїхали: через росіян в окупованому Криму ростуть ціни і зникла вода

Чи зможуть власники вкраденого росіянами майна повернути своє житло назад і як?

До деокупації — ніяк. РФ не розглядає рішення ЄСПЛ. Якщо вирішать, що з точки зору російського громадянства відчуження законно, то малоймовірно, що особа отримає компенсацію. Навіть через ЄСПЛ можна повернути лише гроші, не землю. Зміни в Конституції РФ забороняють визнавати рішення ЄСПЛ, яки суперечать россійським законам. Я б порекомендував людям, в яких забирають нерухомість зберігати документи, які засвідчують право на власність.

Що робити тим, в кого на момент окупації був лише заповіт і не встановлені межі ділянок?

Заповіт це вже документ, який засвідчує право власності. Інше питання чи було вирішене право на власність до написання заповіту. Якщо заповіт написала людина, яка сама не мала права власності, то навряд Україна визнає такий документ. Людині доведеться надалі підтверджувати своє право на власність. Як я сказав треба зберігати всі документи, що підтверджують право на власність. Питання буде вирішуватимуть в судах, в кадастрі.

Але питання не може бути вирішено поки Крим окупований.

Може виникнути ситуація, коли людина має право власності, а окупанти захопили її та комусь передали. В такому разі варто звернутися до ЄСПЛ, там розглянуть питання про незаконність російських дій, а РФ змусять виплатити компенсацію.

В ситуації з окупацією Криму всі угоди можна розглядати як результат російської окупації та вимагати з РФ компенсацію.

Всі ці багатоповерхівки, що побудували за часи окупації Криму, залишаться. Що із ними робити? Наприклад з об'єктами Константінова у Місхорі?

Одна справа угоди з нерухомістю, які укладали жителі Криму та приїжджі росіяни. Вони просто не проходили за українськими законами, якщо жителі Криму отримали гроші за продаж, в ЄСПЛ можна доказати правомірність таких угод.

А тут питання стосується будівництва на землях, які належать Україні. Постане питання про незаконність будівництва та знесення цих об'єктів.

Це питання постане після де окупації. З іншого боку хто буде компенсувати кримчанам гроші, які вони витратили на придбання житла. Україна не отримувала цих грошей. Повстане питання визнання чи невизнання будівництва і питання стягнення з РФ компенсації на витрати.

Усі українці, які перебувають в ОРДЛО і Криму, є заручниками російського окупаційного режиму.

Про це розповів віцепрем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Рєзніков в інтерв'ю ТСН.

Зараз ви читаєте новину «25 березня в українців почнуть відбирати землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути