Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 12:42

1000 днів боротьби: хто такий Роман Сущенко

27 червня минає 1000 днів з моменту незаконного затримання українського журналіста Романа Сущенка росіянами.

Роман Сущенко – власний кореспондент Укрінформу у Франції. 30 вересня 2016-го він відвідував Москву з приватних справ. Цього дня російські правоохоронці незаконно затримали його. 7 жовтня 2016-го його звинуватили у шпигунстві та засудили на 12 років тюрми. У листопаді Сущенка етапували до колонії №11 у Кіровській області, міста Кірово-Чепецьк, село Утробіно в Росії.

У слідчому ізоляторі на журналіста чинили психологічний тиск, щоб він зізнався у шпигунстві, але українець все спростовував.

Автор: Укрінформ
  Інфографіка "1000 днів полону"
Інфографіка "1000 днів полону"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції не працюють: Путін заговорив про обмін полоненими

Сущенко утримується в окремій камері, оскільки є ризик для його життя від інших ув'язнених. За 7 місяців його двічі відвідували рідні та консул. Також через правила колонії в журналіста є ліміт на передачі – одна на 3 місяці.

Звільнити Сущенка закликали Держдеп США, ЄС, Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, у комітетах ООН, Сейм Польщі, МЗС Литви. Організації "Репортери без кордонів", Міжнародна федерація журналістів, Комітет захисту журналістів, ЮНЕСКО, EANA, Гельсінська комісія США, міжнародне об'єднання письменників ПЕН-клубу не раз виступали із заявами на підтримку кореспондента.

Автор: Роман Сущенко
  Малюнок Романа Сущенка "Стамбул"
Малюнок Романа Сущенка "Стамбул"

Сущенко любить малювати. За весь час перебування у СІЗО Лефортово він намалював 30 картин, для цього використав те, що мав, - лушпиння цибулі, сік буряка, чай, пральний порошок, кетчуп. Зараз йому дозволили передати пастель із 24 кольорів та акварель.

Сущенко має орден "За мужність" 3-го ступеня та є лауреатом премії Національної спілки журналістів України за захист свободи слова. Окрім цього, він має орден Андрія Сахарова "За мужність".

Президент Петро Порошенко призначив стипендії імені Левка Лук'яненка 4-м українцям, які утримуються з політичних мотивів у Росії та анексованому нею Криму.

Зараз ви читаєте новину «1000 днів боротьби: хто такий Роман Сущенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути