понеділок, 26 липня 2021 18:41

Живуть у наметах, сплять на сіні. Як гуляють на патріотичному фестивалі під Києвом
31

У містечку Боярка, що під Києвом, 24-25 липня проходить історично-музейний фестиваль "Під покровом тризуба". Парк перемоги на вул. Хрещатик приймає гостей з усієї України. На патріотичному заході виступили відомі українські гурти, зокрема "Антитіла", "Жадан і собаки", Kozak System, Karna, "Кораллі", "Фолькнери" та інші.

Близько 17:00 до парку сходиться натовп. Вхід на фестиваль безкоштовний, відвідати можуть усі охочі. Приходять із дітьми та всією родиною. Молодь сидить на пофарбованих лавках - слухають музику із портативних колонок.

Під кронами густих дерев можна сховатися від спеки. Червоною стрічкою обгородили місце, де проходитиме історична реконструкція. Відтворюватимуть події 30 серпня 1919 року. Тоді у Боярці війська УНР відбивали місто від частин Червоної армії.

Війна йде не перший рік, а ворог один і той самий

"Тут не вперше, до цього у 2019 році проводили реконструкцію. Беруть участь історики, які вивчають події із практичного боку, - розповідає історик та археолог Ігор Макарчук у формі бійців УНР. - Одна справа прочитати про це, інша - побачити на власні очі. Таким способом хочемо привернути увагу громадськості до історії власної держави, зацікавити дітей, які не хочуть її вчити. Серед реконструкторів є учасники АТО. Їхня мета - показати, що війна йде не перший рік, а ворог один і той самий".

Автор: Лілія Мицко
  Медична сестра забирала поранених з поля бою.
Медична сестра забирала поранених з поля бою.

Під стрічками відвідувачі чекають початку дійства. Сидять на траві, чоловіки взяли рибальські стільчики. Парк у диму - запах шашлику та плову доноситься від фудкортів та наметового містечка. Там гості можуть жити на час фестивалю.

Палатки та їжу беруть із собою. Воду надають організатори свята, встановили також літній душ. Уже тут розмістили понад 30 помешкань. Гості приїхали з різних міст України. Із собою взяли маленьких дітей, запросили друзів.

"Ми хочемо провести час із друзями. Шкода, що минулого року через ковід не проводили. Але це своєрідна патріотична Мекка для нас, - розповідає мешканка наметового містечка, режисерка Катерина Чепура. На руках тримає доньку. Обличчя дівчинки покусали комарі. - Цей фест відрізняється від інших. Тут все безкоштовно".

Їмо на фудкортах, дещо взяли із собою. Також для дітей є розваги. Палатки, мангал, стільці - усе наше. Обов'язково треба брати спальники та каремат, бо вночі холодно дуже. Від комах спрей раджу придбати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 100 найкращих українських фільмів усіх часів

Розгорнули свої помешкання й військові. Встановили намет пам'яті. У ньому знаходяться портрети загиблих бійців АТО. У коробках, під склом, лежать речі вояків: є телефони, годинники, записники, елементи одягу, обвуглені пачки цигарок.

Автор: Лілія Мицко
  У наметі пам'яті можна вшанувати бійців АТО. Тут знаходяться речі загиблих.
У наметі пам'яті можна вшанувати бійців АТО. Тут знаходяться речі загиблих.

"У нас тут своя громадська організація. Окрім цього, через карантин доводиться економити, - каже громадський активіст Леонід Овчаренко. Для заходу вдягнув військовий картуз. - У мене є стратегія - "нуль копійок на культуру". А тут не треба квитки, не треба далеко їхати. На цивілізованій природі можна послухати українську музику. Подивився програму. Будуть нормальні люди виступати. Точно знаєш, що не буде тих, хто їздив у Крим, підтримував окупацію України. Великі фестивалі часто грішать".

Постріли пролунали несподівано. Діти від переляку почали плакати, а дорослі затуляють вуха. Раз по разу натовп здригається від вибухів. Розпочалась реконструкція бою. Густий дим від димових шашок сліпить очі.

"Боже, як страшно, видовище не для слабких нервів", - каже жіночка в окулярах. Від пострілів ховається за чоловіком.

"Багато людей, які були на фронті, звикають до такого. Їм після повернення важко сприймати тишу, каже учасник реконструкції Олександр Владіміров. Свій кашкет дав поносити дівчині. - Треба показати, наскільки війна була страшна тоді і наскільки вона страшна зараз. Не хочемо, щоб це відбувалося насправді".

Автор: Лілія Мицко
  Тут встановили понад 30 наметів.
Тут встановили понад 30 наметів.

Усі столи біля фудкортів зайняті. У чергу стають за шашликом - 70 грн за 100 г, ковбасками - 30 грн за 100 г, шаурмою - 70 грн, канапками, кукурудзою, пловом та картоплею. Випити можна холодне пиво та квас за 50 грн. Готують тут і домашні лимонади.

На столиках розклали сувеніри, поряд висять виставки картин. Купити намисто чи дерев'яну ложку можна від 30 грн. Продавці залюбки роблять знижки всім покупцям.

Три електрички змінив, щоб приїхати

"Приїхав разом із друзями. Уже втретє на фестивалі. Сам живу в Черкасах, - каже Роман Гончар. Носить козацьку зачіску та сережку у вусі. - Три електрички змінив, щоб приїхати задешево. Грошей не так багато, роботи немає толкової. Але попри це Україна для мене - це все. За бугор ніколи б не поїхав. Хочу, щоб діти мої тут жили. Бо країну треба розвивати з середини. Працювати побільше, а не тікати".

На фестивалі виступив гурт "Жадан та собаки".
Фото: Лілія Мицко
Українські гурти запалювали публіку. Гості співали всі разом.
Стояли біля самої сцени і сиділи неподалік на траві.
Стояли біля самої сцени і сиділи неподалік на траві.
Прийшли на фестиваль разом із дітьми.

Гучними оплесками глядачі просять на біс гурт "Кораллі". Під українські пісні люди стають величезне коло, беруться за руки і танцюють у хороводі.

"Люблю нашу "тризубівську" родину", - вигукує зі сцени соліст Мишко Адамчук. У руках тримає високу гуцульську трембіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ перевіряє російські групи, які запросили на фестиваль "Файне місто"

Під сценою співають відому пісню про Путіна. Найбільше чекають Жадана. Відомі треки вигукують разом.

На траві гості влаштували пікнік. Із собою привезли гітари, простирадла та різну їжу. Гуляти будуть усю ніч.

Влаштовує фестиваль з 2016 року громадська організація "Валькірія". У 2020-му через пандемію його відмінили.

Проэкт "Під Покровом Тризуба" реалізується в межах партнерської програми "Культура.Туризм. Регіони" Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Зараз ви читаєте новину «Живуть у наметах, сплять на сіні. Як гуляють на патріотичному фестивалі під Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути