четвер, 16 вересня 2021 09:43

Затягнення викупу 5-го цеху заводу "Більшовик" - свідомий вибір КМДА - Лємєнов

Затягнення викупу 5-го цеху заводу "Більшовик" - свідомий вибір КМДА - Лємєнов
Олександр Лємєнов, засновник організації StateWatch: "Бюджет на реконструкцію шулявського шляхопроводу продовжує зростати". Фото: The Village Україна

Затягування з боку Київської міської державної адміністрації з викупом 5-го цеху АТ "Перший київський машинобудівний завод", необхідного для добудови розв'язки, є свідомим вибором столичної влади. При цьому бюджет на реконструкцію шулявського шляхопроводу продовжує зростати - ціна сягнула вже 2 млрд грн, при початково запланованих 600 млн грн.

Про це в своїй колонці заявив Олександр Лємєнов, засновник організації StateWatch.

"Час минає, рішення щодо викупу досі немає. Це не дивно, зважаючи на аналіз політичної кон'юнктури. У судовому порядку КМДА вирішує дати запит на ще одну оцінку. Тягнути, отже, тягнути. Свідомий вибір. А тим часом вартість реконструкції Шулявського мосту зросла з 600 млн грн до близько 2 млрд грн. Тут варто нагадати, що підрядник будівництва – ТОВ "Північно-Український Будівельний Альянс" з корпорації "Укрбуд". Останню структуру на момент початку ремонту очолював екснардеп Максим Микитась, що нині перебуває під слідством.

Незрозуміло, скільки очікувати передачі 5-го цеху. Можливо, КМДА навмисно тягне до появи нового власника заводу, щоб уже безпосередньо з ним "вирішувати" питання. Водночас реконструкцію Шулявського мосту так і не може бути завершено, поки не вирішиться вищезгадане питання", - зазначив експерт.

Він нагадав, що з запитом про викуп будівлі КМДА звернулася до заводу в 2019 році. Тоді київська влада винайняла оцінювача, який визначив вартістю будівлі.

"Цим експертом було встановлено попередню ціну – 240 мільйонів гривень. Згодом відповідну вартість повинна була затвердити столична влада. Проте цього не відбулося. Фонд держмайна звіт про оцінку вартості 5-го цеху зі свого боку затвердив, і було це ще у квітні 2020-го. Тоді усе загальмувалось на етапі погодження столичною владою. Бездіяльність КМДА тривала рік", - вказує Лємєнов.

Вже на початку 2021 року в КМДА почали стверджувати, що Фонд держмайна (орган управління заводу) та "ПКМЗ" затребували за будівлю не 240 млн грн, а 700 млн грн. За словами Лємєнова, жодних підтверджень цієї інформації немає.

"Припускаю, що це фантазії КМДА, щоб прикрити свої провали у затвердженні 240 мільйонів гривень. Перекидання відповідальності між органами публічної влади не є чимось дивним в українських реаліях", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Затягнення викупу 5-го цеху заводу "Більшовик" - свідомий вибір КМДА - Лємєнов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути