Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2007 07:16

За кілограм макулатури платять 20 копійок

 

"Удома назріває генеральна чистка. Мама з татом вирішили прибрати мотлох зі всіх кутів, — бідкається 25-річна Аліна Панченко, менеджер у рекламній фірмі. — Балкон у нас весь завалений журналами "Работница", "Огонек", "Радянська жінка", "Наука и жизнь". Ще брошури всякі для сантехніків і штукатурів, про авто, дорожнє будівництво. Дідусь у нас працював у автопарку, тато у ЖЕКу. Усі ці речі вони збирали десятиліттями. Я їх все одно не читатиму, але викинути шкода".

Аліна каже, що охоче здала би старі журнали на макулатуру:

— Згадала би піонерське дитинство. Але куди її нести?

У Києві макулатуру приймає КП "Київвторресурси". У кожному районі столиці підприємство має по кілька пунктів прийому — будок, пофарбованих у зелений колір. За кілограм платять 15–20 коп.

— Ще два роки тому давали вдвічі більше, — розповідає директор КП "Київвторресурси" Олена Малахова-Чуднер. — А за останній рік звільнили майже половину робітників. Макулатури небагато, переробка уповільнилася.

Пункт прийому макулатури на вул. Маршала Малиновського працює з 10-ї до 18 години щодня, крім неділі. 45-річна приймальниця пункту Олена Потапова каже, що здають папір переважно пенсіонери-ентузіасти.

— День на день не приходиться, — зазначає жінка. — Буває, на 50 гривень принесуть (не менш як 250 кг. — "ГПУ"), а буває взагалі нічого.

70-річний Леонід Володимирович із Оболоні — мостовик, за освітою інженер. Раз на два місяці він складає на візок-"кравчучку" весь папір, який збирається у хаті, і везе здавати.

— Тут недалечко, на вулиці Мате Залки біля пошти приймають, — каже чоловік. — Я всіх домашніх уже привчив папір не викидати. Не заради грошей, а просто так звик. Складаємо на купу всі газети, пачки від чаю, від борошна, від тортів. Коли назбирується 15 кілограмів, везу. А "Науку и жизнь" здав ще три роки тому. Перед цим вирізав із журналів все найцікавіше.

Здали "Кобзар" кінця XIX століття

Аліна Панченко здала б макулатуру, але не знає, як доправити папір до пункту.

— Там же сто кілограмів набереться, — каже вона.

41-річний Максим Левченко працює водієм у ТОВ "Профіт-центр", яке перевозить вторинну сировину. Каже, що макулатуру від приватних осіб зазвичай не приймають.

— Виклик машини коштує від 20 до 50 грн, — говорить він. — Але макулатури має бути не менш як 500 кілограмів. Виїжджати до однієї бабульки за кількома кілограмами ми не будемо. Переважно співпрацюємо з великими організаціями, супермаркетами, бібліотеками.

За один кілограм компанія платить 21 коп. Має свої пункти прийому паперу. Каже, що цього року їх поменшало утричі — нічого приймати.

Приймальники макулатури кажуть, що часто серед списаної літератури знаходять рідкісні видання.

— Пам"ятаю "Кобзар" Тараса Шевченка кінця XIX століття, зібрання праць Єфремова, "История Руси" Костомарова, — розповідає працівник пункту сортування макулатури Сергій Печера, 38 років. — Здають у макулатуру й нову літературу, 2000–2005 років. Багато книжок ми носили на Петрівку. Продавали за непогані гроші.

На книжковому ринку "Петрівка" біля кінотеатру "Батерфляй" працює відомий у місті ринок букіністичної літератури. Тут старі книги можна віддати на реалізацію. Академічну та художню літературу 60-х років беруть по 10 грн, кажуть продавці. Купити таке саме видання на букіністичному можна часом за 60–70 грн.

— У мене в під"їзді живе шкільна бібліотекарка, — каже студентка політехнічного інституту Анна Олексієнко, 21 рік. — Так я їй старі книжки віддаю. Радіє вона несказанно.

Завідувачка абонементу бібліотеки ім. О.С. Пушкіна на Оболоні Постникова Марія Георгіївна розказала, що фонд їхньої бібліотеки значно поповнився літературою від читачів.

— До нас приносять твори зарубіжних маловідомих авторів і дещо українських поетів та письменників: Васильченка, Панчовського, Винниченка, — розказує Марія Георгіївна. — Ми дуже вдячні таким людям. Хай приносять ще!

Тонна вжитого паперу рятує 17 дерев

Макулатура українським виробникам паперу дуже потрібна, наголошує гендиректор виробничо-екологічного об"єднання "Укрвторма" Віктор Віхорєв, 63 роки.
— Комбінати з переробки паперу на межі зупинки, — каже він. — Зараз в Києві величезний дефіцит макулатури. Люди не хочуть її здавати. Більшість прийомних пунктів ліквідовані.
Раніше 120–140 тис. т макулатури щороку привозили з Росії та Європи, каже Віхорєв. Однак зараз і там зі старим папером важко.
За данними Асоціації українських підприємств целюлозно-паперової галузі "УкрПапір", в Україні щорічно утворюється понад 1,5 млн т паперових відходів.
— Одна тонна макулатури рятує 17 дерев середнього віку, — зазначає Віхорєв. — Її можна переробити на 750 кілограмів нового паперу.
2006 року в Україні зібрали 676 тис. т макулатури.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм макулатури платять 20 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути