субота, 12 лютого 2022 21:21

"Водкі нєт. Ідітє домой" - як проходив багатотисячний Марш єдності за Україну
19

Сьогодні у Києві пройшов Марш єдності за Україну. Кілька тисяч людей пройшлися від парку ім. Тараса Шевченка до алеї Героїв Небесної Сотні. Акцією продемонстрували єдність українців перед імовірною повномасштабною агресією з боку Росії, заявили учасники ходи.

Люди під час маршу скандували гасла: "Слава Україні – Героям слава!", "Україна – понад усе!", "Путін – х**ло!". У руках несли українські прапори та банери – "Геть із Криму та Донбасу, російські окупанти!", "Мордор впаде і Україна задихає вільно", "Водкі нєт. Ідітє домой", "Донецьк – це Україна". Були плакати і на англійській мові: Say no to Putin, Ukrainians will resist – перекладаються як "Скажи ні Путіну" та "Українці будуть чинити опір".

Поки тривав марш, автомобільний рух центром Києва був перекритий.

Кореспонденти Gazeta.ua побували на марші та розпитали його учасників – чому вони вирішили приєднатися до акції та чи вірять у масштабну агресію Росії в найближчі дні?

УКРАЇНА ЗУПИНИТЬ ПУТІНА

О 13:45 до парку ім. Тараса Шевченка починає сходитись натовп. Із колонок встановлених на імпровізованій сцені – грає пісня гурту Riffmaster "Тихо прийшов, тихо пішов". Її написав та виконав соліст групи Андрій Антоненко.

Частина людей кутаються в українські стяги. Більшість – в хорошому гуморі.

- Ми не могли сюди не прийти, - захриплим голосом каже Стефанія Томин та прибирає з очей кучеряве волосся. - Це те, що зараз можемо зробити - показати, що ми є і нас багато. Маю дитину. І хочеться аби вона жила у вільній Україні та могла говорити українською мовою й нічого не боятися.

У Києві відбувся Марш єдності за Україну. Учасники акції організованою колоною рухались від парку Тараса Шевченка до Майдану Незалежності
Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
На акцію прийшли майже 3 тис. людей
Учасники тримали в руках українські прапори та плакати з написами “Say NO to PUTIN", "UKRAINIANS WILL RESIST"
Українці вийшли на вулиці столиці, щоб показати єдність народу у звʼязку з інформацією про повномасштабне вторгнення Росії у найближчі дні
Українці вийшли на вулиці столиці, щоб показати єдність народу у звʼязку з інформацією про повномасштабне вторгнення Росії у найближчі дні

Разом із чоловіком Стефанія брала участь у Помаранчевій революції та Революції гідності. Наврядчи такі акції повпливають на Путіна, зізнається.

- Навряд чи такі акції вплинуть особисто на Путіна. Але це наша заяву світу. Ми показуємо, що українці виступають проти того, що робить Росія. Нас голими руками не візьмеш, - веде далі жінка. – Ще цим маршем ми показуємо західним партнерам, що вони не даремно за нас б'ються на політичному фронті.

Нас голими руками не візьмеш

О 14:44 кілька тисяч людей організованою колоною вишиковуються на проїжджій частині – відразу за автомобілем із гучномовцями. Із них ллються українські патріотичні пісні. Та за хвилину усе стихає і весь натовп в унісон співають гімн України.

- Слава Україні – Героям слава! – скандують люди після виконання гімну та повільною ходою рушають уперед.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Головною метою акції організатори називають привернення додаткової уваги світу до України та агресії Росії
Головною метою акції організатори називають привернення додаткової уваги світу до України та агресії Росії

- Путін має зрозуміти, що Україна просто так не здасться. Ми вже не країна 2014 року. Маємо великий досвід, - у коричневому картузі та чорній куртці серед людей іде лідер молодіжного руху "Гонор" Сергій Філімонов. - Такі марші будуть лякати цього диктатора. Нiхто не може знати, що у Путіна в голові, але ми бачимо його торги по Північному потоку, по НАТО. Сподіватися на здоровий глузд цього дідугана не приходиться. Маємо єднатися та бути готовими. Однак їхні амбіції захопити Київ – нереальні. Ми їх зупинимо – десь під Черніговом, чи у Херсоні.

СПАЛИМО МОСКВУ

Натовп прискорює рух підходячи до вул. Хрещатик. Люди жваво заводять пісню про главу РФ Володимира Путіна – "Путін – х**ло! Ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла".

У голові колони із людьми фотографується громадський активіст та блогер Сергій Стерненко.

Війна ведеться і в інформаційній площині

- Сьогодні війна ведеться і в інформаційній площині, - говорить Сергій. - Окупанти люблять розповідати, що український народ нібито не хоче боротися проти Росії і, мовляв, тільки на росіян і чекаємо. А насправді ми готові їх зустріти. Якщо прийдуть на нашу землю, то їм точно ніхто не радітиме.

Інформація про вторгнення РФ в Україну у найближчі дні може бути елементом протидії російській агресії, впевнений активіст.

- Викриття її планів та намірів у поєднанні з іншими важелями впливу - може дати якийсь ефект, - пояснює Стерненко.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Україна має показати світові, що готова боротися за державу та не дасть РФ ступити на українські землі, кажуть учасники маршу
Україна має показати світові, що готова боротися за державу та не дасть РФ ступити на українські землі, кажуть учасники маршу

- Якщо підуть на Київ, то спалимо Москву на*ер!, - літній бородатий чоловік з великим прапором попереду колони, звертається до інших учасників ходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що робити в разі війни або надзвичайної ситуації?" - в Україні склали спеціальні рекомендації

Натовп спиняється на майдані Незалежності. Люди кладуть руки на серця та знову заводять український гімн. Під гучний спів з пішохідного мосту активісти розгортають кількаметровий білий плакат із написами - "Say NO to PUTIN", "UKRAINIANS WILL RESIST". Запалюють фаєри.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На Майдані з пішохідного мосту спустили великий плакат - як знак протесту проти російської агресії та нескоримості українського народу перед загарбником
На Майдані з пішохідного мосту спустили великий плакат - як знак протесту проти російської агресії та нескоримості українського народу перед загарбником

РОСІЮ РОЗБЕРУТЬ НА ШМАТКИ

Близько 15:40 натовп згортає плакати та стяги, люди розсіюються площею. На алеї Героїв Небесної Сотні двоє чоловіків стоять із маленьким хлопчиком.

- У нас є союзники, а у москалів залишився тільки Китай, - каже Євген, одягнений у камуфляжну форму із нашивкою "Збройні сили України". Прізвища не називає. – Росія сама розпадеться. Путін хоче, щоб ми прийняли ОРДЛО в свої лави і щоб сепари та чеченці ходили між нами. Я це бачив на війні і не хочу цього в Києві.

Українці готові дати відсіч загарбнику та купують зброю, запевняє військовий.

- Моя родина зразу піде по направлєнію до противника, - веде далі Євген. - Я ходив у школи і пояснював, що у нас іде з москалями війна. Поки їм по зубах не дамо - вони не відступлять. Якби ми склали лапки, то були б уже "Фєдєратівною рєспублікою Україною". Коли їх розібʼємо, то Росію розберуть на шматки: трошки Китай, ми собі щось візьмемо. Наприклад, наші історичні області.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На Майдані Незалежності учасники акції виконали національний гімн "Ще не вмерла України"
На Майдані Незалежності учасники акції виконали національний гімн "Ще не вмерла України"

- Можете в сина мого запитати, що він думає з приводу війни, - долучається до розмови другий чоловік у куртці кольору хакі.

10-річний Мирослав говорить упевнено і переконливо.

Ми не дамо ворогу тут ходити!

- Я знаю, що коли сюди Путін прийде, то він не переможе. Бо ми йому дамо дуже хорошу відсіч. Він це запамʼятає раз і назавжди, - високо піднімає голову хлопець. – Після такого - він більше до нас не сунеться і буде боятися. Ми не дамо ворогу тут ходити! Не дамо свою мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 48 годин на захоплення Києва. Путін брязкає зброєю – що пише про нас світова преса

- Я сам родом із Луганської області, - додає батько Мирослава. - У 2013 приїхав на Майдан і більше не зміг повернутися. Мене не взяли на фронт, бо сам виховую сина. У військкоматі сказали: "Дякуємо за позицію. Але виховуйте козака - оце ваша задача!".

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  "Донецьк - це Україна",  "Крим - це Україна", - кричали люди в колоні
"Донецьк - це Україна", "Крим - це Україна", - кричали люди в колоні

Родичів у чоловіка не залишилось. Якщо почнуться повномасштабні бойові дії, то не знаю з ким залишити малого, зізнається батько.

- Ми всі знаємо, чим закінчиться поразка в Україні для Росії. В історії можна простежити, що в імперіях після такого починаються потрясіння. Їм недовго залишилось, - додає наостанок чоловік.

Зараз ви читаєте новину «"Водкі нєт. Ідітє домой" - як проходив багатотисячний Марш єдності за Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути