субота, 13 липня 2013 10:45

Владі треба припинити страждати на параною щодо київських виборів - Палій

Владі треба припинити страждати на параною щодо київських виборів - Палій
Олександр Палій. Фото: rionews.com.ua

Владі треба припинити страждати на параною щодо київських виборів і нарешті їх призначити, поки обурення не киян не перейшло межі.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій.

Як оцінюєте події, які сталися у Київраді: спробу провести засідання і врешті його скасування?

- Те, що засідання не відбулося - абсолютно законно. Конституція чітко зазначає термін перебування при владі органів місцевого самоврядування. Незалежно від того, хто там що сказав. Бо якщо, наприклад, Конституційний суд скаже, що сонце сходить на заході, то це зовсім не означає, що це відповідає дійсності. Люди самі вміють читати. І в Конституції чорним по білому, українськими літерами написано, що термін перебування при владі органів місцевого самоврядування — 5 років.

Як на мене, це і так багато. Оптимальний термін, аби не вводити процедуру відкликання депутатів — два - максимум три роки. Такий строк для місцевої влади був би дуже добрим. Щоби люди могли показати, що вони можуть на своїх посадах, і їх не треба було б відкликати, дестабілізувавши таким чином ситуацію.

Чи правильна поведінка опозиція у цьому питанні?

- На сьогоднішній день опозиція все правильно робить. Звісно, що головний правопорушник у цьому сенсі — влада. Тому що вона намагається відібрати конституційно невід'ємне право на самоврядування у громадян України, а конкретно — у киян.

Київська громада мала тисячу років вічового права, з часів заснування міста і до 1471 року. Потім у нас 340 років було магдебурзьке право. Тобто, по суті, півторатисячолітня традиція громадського самоуправління. А зараз приходять якісь люди і кажуть, що "вам обирати свою владу зовсім не потрібно, ми призначимо, або перекупимо тих, хто давно призначений — і все буде нормально". Звісно, що це обурює.

Влада це розуміє?

- Їй не треба так чіплятися за київські вибори і страждати такою параноєю. Це опозиція подає київські вибори, як останню подію перед падінням Януковича. Але ми всі розуміємо, що життя складніше. Тому, я би порадив нинішній владі: "якщо не знаєш як зробити, то зроби за законом". І тут за законом треба проводити вибори — мера та депутатів київської міської ради. Бо інакше, це зневага над тримільйонним містом. А ми всі знаємо, що революції робляться в столиці. Якщо влада хоче зневажати в додатковий спосіб киян то, думаю, з оцінкою ситуації не все правильно. Бо всі ці образи накопичуються, а потім може статися щось таке, чому влада навіть не встигне здивуватися.

Тобто, влада робить собі ще гірше?

- Звичайно. Їй би краще було пустити цих опозиціонерів на вибори, вони пересварилися б, тоді була б у нас така "активна демократія", а влада стояла б з боку як "гарант Конституції". Бо поки що влада є гарантом порушення Конституції.

Чи призначать все ж таки восени вибори?

- З міськрадою складніше. А от щодо виборів мера, то зараз іде розмова про призначення їх на зиму. Думаю, що такий варіант може бути.

Що робити до цього часу? Чи будуть ще спроби запустити Київраду?

- Опозиції треба до подібних подій привертати увагу, а владі потрібно у максимально швидкий термін зняти це питання. Тобто, повернутися у законний режим і здійснити те, що я називаю "транзитом до нормальності". Нам потрібен терміново цей транзит до нормальності всієї країни і Києва зокрема.

Який в цій ситуації вихід? Адже без влади Київ теж не може бути.

- У нас ще є голова КМДА, і він має 70% всієї влади, яка є у Києві. На саму Київраду припадає невелика частина повноважень. Та й ця частина пов'язана із вимиванням бюджету і, насамперед, із розподілом земельних ресурсів. У нас взагалі органи місцевого самоврядування займаються на 90% розподілом майна і землі громади. Якщо раптом майно і землю громади не будуть якийсь час ділити, то, думаю, вона від цього не дуже постраждає.

Зараз ви читаєте новину «Владі треба припинити страждати на параною щодо київських виборів - Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути