вівторок, 03 липня 2018 19:16

Винник приманив: на Київщині збільшилася популяція вовків

Винник приманив: на Київщині збільшилася популяція вовків
Вовк - типовий вид для Київщини, і в цьому регіоні люди завжди з ним співіснували. Фото: globalmedicalco.com

У Київській області вдвічі зросла популяція вовків.

Найбільше хижаків живе у лісах Поліського регіону. Якщо раніше там відстрілювали по 12-15 тварин, то цьогоріч там налічується ще 46 вовків, - повідомили у державному лісгосппідприємстві "Київоблагроліс".

Збільшення чисельності пов'язують з малосніжними зимами (мисливцям було важко вистежувати вовків) та великою кількістю копитних. На популяцію могли вплинути і значні пожежі в Чорнобильській зоні, що викликали міграцію звірів. Крім того, мисливців-вовчатників - фахівців, які регулюють їхню кількість — щороку стає менше.

У відомстві попередили, що велика чисельність спонукатиме вовків шукати їжу поблизу людських осель. Хижаків помітили там, де вони дотепер не водилися - зокрема, в лісах Іванківщини. У селі Олива цього району збільшилась кількість нападів вовків на свійських тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихід у люди: у зоопарку показали дитинчат рідкісних корсаків

Водночас начальник відділу наукової роботи в Київському зоологічному парку Марина Шквиря зазначила: облік хижаків здійснюється в січні та лютому, тож стверджувати про збільшення популяції зарано.

"Зараз провести масовий облік просто неможливо: немає слідів, а тварини сидять на лігвищах і виховують дитинчат", - сказала вона в коментарі "Обозревателю".

Марина Шквиря також зауважила, що "методи обліку дуже примітивні. Все робиться плюс-мінус. Вони можуть показувати або дуже велику чисельність вовка, щоб пояснити, чому у них зниження чисельності копитних, наприклад. Хоча причина - це браконьєрство. Або, навпаки, намагатися показати меншу чисельність вовка, щоб не їх не питали, чому вони не регулюють шкідливого хижака".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В київському зоопарку з`являться дивні тварини

На вулицях Горлівки Донецької області помітили оленів. Їхній природний ареал існування — гірські ліси. Горлівку оточують степи, тож незрозуміло, звідки з'явилися олені.

Зараз ви читаєте новину «Винник приманив: на Київщині збільшилася популяція вовків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути