Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2007 07:00

Ветеранів Шевченківського району покатали на теплоході

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  70 жителів Шевченківського району, які брали участь у битвах Великої Вітчизняної війни, з нагоди героїчної оборони Києва у липні 1941-го покатали на теплоході ”Ріверест”. Раніше ветеранів возили до оборонних дотів у Білогородці та по Житомирській трасі
70 жителів Шевченківського району, які брали участь у битвах Великої Вітчизняної війни, з нагоди героїчної оборони Києва у липні 1941-го покатали на теплоході ”Ріверест”. Раніше ветеранів возили до оборонних дотів у Білогородці та по Житомирській трасі

70 ветеранів Великої Вітчизняної війни, які живуть у Шевченківському районі Києва, покатали на теплоході "Ріверест". Зазвичай на цьому судні проводять дорогі корпоративні вечірки.

Бабусі та дідусі збираються на причалі N7 Київського річкового вокзалу вранці у середу. Хто приїздить на метро, кого підвозять онуки та правнуки. Піднімаються на палубу невеликими групами. Там їх розсаджують за столики по сім осіб.

— Сідаємо, сідаємо, — крутяться між столами організатори. — Ветерани — окремо, начальство — окремо.

Із керівників на кораблі — начальник Шевченківського управління праці та соціального страхування населення Тетяна Зінченко, її колега Раїса Петренко, депутати від БЮТу та Партії регіонів.

— Прогулюємося з нагоди героїчної оборони Києва влітку 1941-го, — розповідає Раїса Петренко. — Раніше возили ветеранів на першу лінію оборони Києва в Білогородку, там ще доти військові збереглися, та на 19 кілометр Житомирського шосе. А цього року вирішили запросити на теплохід.

— Сподіваюся, це стане традицією, — говорить Роберт Кравцов, відповідальний секретар міської організації ветеранів.

Працівники Шевченківської РДА кажуть, що в районі сьогодні проживає 90 ветеранів. Доки готували списки запрошених на прогулянку, двоє людей померло.

— Я йому казала, щоб він надів чисту форму зимову, а він надягнув брудну. Ми як потрапили під дощ на День перемоги, так досі і не вичистили, — свариться на чоловіка 83-річного Олексія Алла Мироненко, 78 років.

Мироненки познайомилися вже після 1945-го. У війну жінка 12-річною дівчинкою допомагала медсестрам у селі Семенівка. Її чоловік був радистом, танкістом, а потім став моряком.

Пригощають червоною рибою, баклажанами, млинцями із сиром і сметаною, бананами, персиками. Розливають вино "Тамянка" від "Золотої амфори" і горілку "Хортиця".

Пані Алла погоджується поцілувати чоловіка на фотокамеру. Доки цілуються, теплохід пропливає повз Лавру. Поруч 75-річний Петро Філоненко заводить танок під зіграну на гармошці "Катюшу".

— У мене 29 ран було, тому мене прозвали "Штопаним", — розповідає чоловік.

"Ріверест" пливе за Південний міст до новобудов Харківського масиву і там розвертається. Ветерани кидають із борту ромашки, ушановують загиблих товаришів хвилиною мовчання.

Із нагоди 66-річниці оборони Києва всім ветеранам Шевченківського району поштою розіслали по 100 грн, повідомила Раїса Петренко.

Ветеранів Печерського району відзначати річницю возили в Кончу-Заспу під Києвом. Про акції для жителів інших районів не повідомляли.

Зараз ви читаєте новину «Ветеранів Шевченківського району покатали на теплоході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути