Ексклюзиви
середа, 04 січня 2006 16:40

В село Осокорки проводять газ

Автор: фото: Андрій КОЛЕСНИК
  Жовті стрічки-попередження — поки що основний доказ, що Осокорки будуть з газом
Жовті стрічки-попередження — поки що основний доказ, що Осокорки будуть з газом

23 грудня до 30 будинків села Осокорки подадуть газ. Про це "ГПУ" повідомив заступник голови Дарницької райдержадміністрації Володимир Братко, 51 рік. За його словами, вже прокладено 12 км газопроводу. Залишилося лише підключити будинки до мережі. Газифікувати їх обіцяють до кінця першого півріччя наступного року.

Село Осокорки — це вже Київ. За паперами. Насправді тисячі старих будинків, дачі й новенькі котеджі утворюють велике село — без телефону і часто світла. Недавно тут викопали ями й огородили їх стрічками "Обережно, газ!". Але газифікації мешканці не радіють.

— Проводять тим, хто все сплатив. А в мене нема 11 тисяч гривень, — з сумом розповіла пенсіонерка Галина Дмитрівна.

— Чому одинадцять? Казали, тисяч п"ять-сім... — приєднався до розмови 44-річний Володимир. Нові цифри його відверто здивували.

З"ясувалося, що для кожного жителя ціна газу — різна. Дорожче обходиться дачникам. А постійним мешканцям столичний голова обіцяв сплатити частину з міського бюджету.

Будинки на Осокорках і далі опалюють переважно дровами. Потреби в газі за такі гроші мешканці селища не відчувають

— Мінімальна вартість — 11 800 гривень, — розповів про розцінки кореспондентові "ГПУ"  Олег Бесараб, 26 років, менеджер ТОВ "Творець", яке газифікує Осокорки. — Чим південніше знаходяться будинки, тим дешевше обійдеться газ їхнім власникам. Точних сум немає, бо платити треба за труби, за проект у будинку, за котел... Суто індивідуальна справа.

— Кажуть, за підведення газу треба заплатити три тисячі доларів, плюс щонайменше 500 за проект проведення газу будинком. І котел новий потрібно купувати. Усе виходить надто дорого, — вважає Віктор Краковецький, 41 рік.

Віктор живе в місті, а на Осокорки навідується щодня. Тут він добудовує дачу. Опалює її вугіллям. Каже, що це незручно, і сподівається, що з часом буде газ. Але поки що це лише мрії. Як і для більшості осокорчан.

— Газифікувати увесь масив можна за три роки, — переконував "ГПУ" Олег Бесараб. — Але ми не змушуємо. Хто хоче — той і замовляє собі газ.

Скільки договорів уклали — таємниця фірми. Поспілкуватися зі щасливими мешканцями, у яких уже сьогодні-завтра буде омріяне паливо, нам так і не вдалося. Напевно, це заможні люди, які з ранку до ночі на роботі.

— Ми взагалі толком нічого не знаємо: газ ніби тягнуть, але невідомо, кому саме, — знизала плечима Любов Іванівна, 48 років, і поглянула на яму з жовтими стрічками, на дні якої було видно шматок труби. — Занесли документи в будинковий комітет, потім їх забрали назад. Хату нашу ніхто не дивився, а їй вже майже 50 років. Газ прокладати дозволили. Проте нам ніхто цього не пропонував.

Будинки на Осокорках і далі опалюють переважно дровами. Уже звикли. Потреби в газі за такі гроші мешканці селища не відчувають.

З газової історії іншого села
У Михайлівській Борщагівці, що під Києвом, всього 209 приватних будинків. На газ тут чекали аж тридцять років! 2003-го його таки провели. Почали з оселі старожила Параскеви Антоненко. Місцева влада стверджувала, що проведення газу обійшлося жителям у понад тисячу гривень від будинку. Газ до Михайлівської Борщагівки тягли майже три роки, витративши на це більше 2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «В село Осокорки проводять газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути