середа, 19 вересня 2007 07:12

У бібліотеці Вернадського тріскаються стіни

На фасаді Національної бібліотеки ім. Вернадського, що на проспекті 40-річчя Жовтня, 3, видно поперечну кількаметрову тріщину. Будівля руйнується через вібрації ґрунту, від будівництва станції метро Деміївська, впевнені співробітники бібліотеки. Між закладом та котлованом — не більше 150 м.

— От тільки метробудівці в 2005 році почали вивозити землю, як "поїхала" стіна, утворилися тріщини й на фасаді посипалася плитка, — розповідає заступник гендиректора бібліотеки імені Вернадського Віктор Василюк, 59 років. — Бо тут земля насипна. Раніше на цьому місці було болото. Я одразу викликав головного інженера "Київметробуду" Сергія Борисовича. Походили, подивилися. Потім метробудівець сказав, що це не їхня вина. Буцімто ми за рахунок метро хочемо зробити ремонт у бібліотеці.

До будівництва станції метро жодних проблем із будівлею не було.

— Ще я викликав спеціалістів із Науково-дослідного інституту будівельного виробництва. Вони сказали, для обстеження будинку їм потрібно 67 тисяч гривень. У мене таких грошей немає. Чекаємо, доки з держказначейства виділять кошти, — каже Віктор Василюк.

У бібліотеці пам"ятають, як у землю забивали бетонні палі для будівництва станції підземки.

— У будинку наче землетрус, — запевняють бібліотекарі. — Ніби відбійним молотком хтось підлогу довбе. Усі працівники з верхніх поверхів позбігали вниз.

Перші тріщини виявили у цокольному приміщенні фотолабораторії.

— Бачите, — показує на стіни завідувачка ремонтно-будівельної групи бібліотеки Валентина Куракса, — кілька місяців тому робили ремонт, а на стінах уже нові тріщини. На деякі ми ставимо "маячки", щоб знати, чи вони збільшуються.

Піднімаємося на 21-й поверх. Там також тріщини на стінах, деякі з них вже заштукатурені. Бібліотекарі хвилюються за своє життя. Кажуть, що після ремонту вони з"являються знову.

У "Київметробуд" говорять, що будівництво метро не пов"язане з тріщинами в бібліотеці.

— Вони утворилися через неякісний ремонт. У нас є всі дозволи на проведення робіт, — запевнив "ГПУ" головний інженер підрозділу "Київметробуду" будівельно-монтажного управління N3 Сергій Борисович. Він відмовляється назвати своє прізвище.

Зараз ви читаєте новину «У бібліотеці Вернадського тріскаються стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути