Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2006 18:38

Унікальне дерево вже не врятувати

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Борис Лукашенко показує знищену невідомими вандалами ліану гліцинію
Борис Лукашенко показує знищену невідомими вандалами ліану гліцинію

"Я цю гліцинію вирощував вісім років! У травні вона вперше мала зацвісти! — із відчаєм розповідає відомий київський садівник-аматор Борис Лукашенко, 65 років. — Таке враження, що втратив кілька років життя. Я зараз дуже хворію, єдине, що мене рятує — це рослини. Вони ж — як діти мені!"

Колишній будівельник Борис Лукашенко висадив під вікнами свого будинку цілий ботсад. Магнолія, хурма, гранат, інжир, кавове, фісташкове, оцтове та сосискове, Боже та Юдине дерева — усе це — у звичайному троєщинському дворі на вул. Архітектора Ніколаєва, 15. Є тут і найзагадковіше дерево світу, що росло ще в еру динозаврів, — гінгко. Минулого літа цвіло латиноамериканське деревце юкка, з якого в Мексиці роблять текілу. Його цвітіння для холодного Києва — справжня сенсація. Загалом колекція пенсіонера нараховує 102 види диковинок.

Улюблена рослина Бориса Кузьмича — гліцинія. Ліана вилася аж до п"ятого поверху! У цьому ж будинку й мешкає садівник. Він із нетерпінням чекав приходу нинішньої весни. Спеціалісти-ботаніки запевняли аматора, що це майже неможливо, щоб у Києві гліцинія зацвіла. Він же збирався представити їм беззаперечний доказ.

Шкоду дереву зробили дуже вміло — щоб його неможливо було врятувати

Приблизно тиждень тому Борис Кузьмич, як завжди, вийшов зранку в сад і не повірив своїм очам: хтось пилкою акуратно вирізав шмат стовбура гліцинії.

— Шкоду дереву зробили дуже вміло — щоб його неможливо було врятувати, — дивується пенсіонер вигадливості вандалів.

Борис Лукашенко пішов до дільничного, написав заяву. Сподівався, що міліціонер пройде будинком, розпитає сусідів. Можливо, після таких розмов вони з більшою повагою ставитимуться до його саду. Але дільничний поки що не приходив.

Сусіди співчувають садівникові-самоучці.

— Ми так обурені, слів бракує! — розповідає "ГПУ" Борис Підгорний, 85 років. — Він же цілі дні проводить під будинком у садку. Стільки праці в землю вкладає, так чекав, коли зацвіте його гліцинія.

Минулого літа до Бориса Кузьмича приїжджав респектабельний чоловік і пропонував продати йому ліану гліцинію за $1 тис. Він навіть запевняв, що знає спосіб, як пересадити 15-ти метрове дерево. Але Лукашенко відмовився.

— Мені ніяких грошей не треба, — скаржиться київський "Мічурін". — Головне, що я це вирощую!

Як розповіли у ботанічному саду ім. Фоміна, гліцинія китайська (або вістерія) — це ліана із блакитно-фіолетовими духмяними квітами, яка дуже красиво цвіте. Розводять рослину в субтропіках, на чорноморському узбережжі Криму та на Кавказі.— У київських ботсадах гліцинія є, зимує вона в нас укритою, — каже завсектором дендрології Зінаїда Бонюк, 58 років. — Через те, що клімат у Києві не жаркий, цвіте вона в місті надзвичайно рідко.

Приклади вандалізму в Києві

2006 р. Із фасаду Музею Булгакова на Андріївському узвозі, 11, вкрали скульптуру кота Бегемота.
2005 р. Добудовують будинок-монстр на Грушевського, 9а. Будівля псує природний та архітектурний ландшафт.
2001 р. Два студенти КПІ відламали 15-кілограмову мідну флягу від пам"ятника козаку Мамаю на Майдані Незалежності.
1963 р. Підпал відділу стародруків Центральної наукової бібліотеки. У вогні гинуть безцінні пам"ятки української культури.
1943 р. Перед тим, як залишити Київ, німці зрубали гордість киян — дерево гінгко в університетському ботсаду.
1941 р. У центрі Києва радянське підпілля підриває будинки ХІХ — ХХ ст. Згорає Хрещатик.
1936 р. Радянська влада підриває Михайлівський Золотоверхий монастир ХІ століття.

Зараз ви читаєте новину «Унікальне дерево вже не врятувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути