неділя, 05 серпня 2007 17:58

У заводчан украли нерухомості більш як на 50 мільйонів доларів

  Керівника заводу ”Меридіан” В’ячеслава Проценка підтримують дві тисячі акціонерів
Керівника заводу ”Меридіан” В’ячеслава Проценка підтримують дві тисячі акціонерів

Кілька тижнів тому акціонери київського заводу "Меридіан" імені Сергія Корольова виграли позов до Фонду держмайна України. Господарський суд столиці визнав, що майно заводу десять років тому відібрали й перепродали незаконно. Заводчани втратили Палац культури, базу відпочинку "Чайка" на Трухановому острові, здравниці "Космос", "Рось", "Десна", "Білогородка". Загалом у "меридіанівців" украдено нерухомості більш ніж на $50 млн.

"ГПУ" зустрічається з головою правління заводу "Меридіан" 54-річним В"ячеславом Проценком у його службовому кабінеті на бульварі Лепсе. Кімната обставлена полірованими меблями в стилі 1960-х. На полицях шафи десяток радіоприймачів, колись випущених заводом.

Господар кабінету дістає пожовклий екземпляр газети.

— За це інтерв"ю в лютому цього року у мене могли бути неприємності, — каже директор. — Я розказав журналісту, як обікрали заводчан. Як десять років тому за 18 тисяч гривень державні чиновники продали сім заводських здравниць із 35–40 гектарами землі під Києвом. У робочих відібрали Палац культури в центрі міста площею 7 тисяч квадратних метрів. І хоч бази та Палац назвали соціально-побутовим комплексом "Меридіана", до заводу він уже ніякого відношення не має. Головою правління новоствореного підприємства став Василь Сабардін.

Наступного дня, як вийшов номер, мені зателефонували з правоохоронних органів і сказали: "Або доведи, що ти не брешеш, або відкриємо кримінальну справу за наклеп". Думаю, зумів переконати правоохоронців, що правий, інакше перед вами не сидів би, — всміхається Проценко.

На заводі "Меридіан" виробляють унікальні радіовимірювальні прилади. Тут із 1955-го по 1979 рік працював і став генеральним директором Валентин Згурський. Як пішов із заводу, більш як десять років очолював столичну міськраду.

— Я — ровесник заводу, — розповідає про себе В"ячеслав Олександрович. — Підприємству наступного року 55 років — і мені стільки ж. У 19 років прийшов у цех, працював фрезерувальником. Далі займався виробництвом, поки не очолив правління "Меридіана". І не здогадувався про шахрайські оборудки з соціалкою.


Десять років тому завод переживав важкі часи. Начальство розбіглося, хто що міг — приватизував. От у мутній водичці і вдалося ділкам украсти нерухомість заводчан.

Коли розібрався з документацією, за голову вхопився. Це ж грабіж серед білого дня! Поговорив із тодішнім головою правління СПК "Меридіан" Василем Сабардіним. Мовляв, Василю, вкрали то вкрали. Давай те, що роз"єднали, знову об"єднаємо. А він ні в яку.

Ми зі Згурським три дні вмовляли, щоб повернув соціалку до статутного фонду. Та Василь зробив по своєму. Перепродав акції СПК. Тепер не хоче про це говорити...

— Кому сьогодні належить соціалка "Меридіана"? — запитую.

Ми зі Згурським три дні вмовляли Сабардіна, щоб повернув соціалку до статутного фонду

— У кого сьогодні акції СПК, ми не знаємо. За рішенням суду вся втрачена "Меридіаном" нерухомість арештована. Перепродати її вже непросто. Але ми боремося не за акції, а за наше майно.

У господаря кабінету дзвонить мобілка.

— Це Згурський, — каже Проценко. — Валентин Арсентійович на Кіпрі відпочиває. На початку лютого цього року відзначив 80-ліття.

В"ячеслав Олександрович пояснює співрозмовникові, що саме говорить із журналістом.

— Згурський мене підтримує, — каже, вимкнувши телефон. — Наш колишній генеральний директор нагадує, що здравниці належали трудовому колективу.


Голова правління "Меридіан" говорить, що поняття "трудовий колектив" зникло з українського законодавства і нормативних документів. Тепер про права власника на соціальний комплекс заводу можуть заявити лише акціонери.

— У нас сьогодні більше двох тисяч акціонерів. І ми не збираємося віддавати шахраям заводське майно, — запевняє Проценко.

У травні заводчани звернулися з листом до народного депутата Василя Горбаля. Просили допомогти повернути вкрадене.

— Народний депутат Горбаль приходив на завод і зустрічався з колективом, — каже Проценко. — Обіцяв повернути соціалку. Ми віримо, що він дотримає слова. Адже Горбаль свого часу балотувався як мажоритарник по Солом"янському виборчому округу Києва, і ми за нього голосували.

Проценко переконаний, що поверне соціалку заводчанам.

— Комплекс побудований за кошти трудового колективу "Меридіана". І ми будемо боротися за своє до кінця, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «У заводчан украли нерухомості більш як на 50 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути