пʼятниця, 14 серпня 2015 15:20

У столиці біля посольств заробляють на перекладах, каві і страховці
9

Фото: Яна Романюк

У столиці під посольствами чимало охочих заробити на заробітчанах і туристах.

Біля посольства Італії на Ярославому валу кілька людей стоїть біля дошки з оголошеннями. В одному з них туристів застерігають не користуватися послугами агентів, які пропонують за гроші посередництва в оформленні документів.

"Мені пропонували за тисячу гривень зробити паспорт, а за 200 євро відкрити візу. Підходив чоловік на вулиці, дав свою візитку, - розповідає киянка Ольга Семенюк. У вересні вона їде до доньки в Італію. – Але я боюся зв'язуватися з посередниками. Бо нема гарантії, що гроші візьмуть, а документи оформлять".

Документи на візу приймають у візовому центрі Італії на вул. Круглоуніверситетській, 3-5. Шенгенську короткострокову візу можна відкрити за 35 євро – 835 грн. Оплата можлива лише у гривнях і готівкою.

На сусідніх будинках чимало вивісок з рекламою бюро перекладів, страхових компанії, курсів іноземних мов. З десяток фірм обіцяють виготовити закордонний паспорт за тиждень, оформити візу у будь-яку країну, допомогу у пошуку роботи за кордоном та укладенні шлюбу з іноземцями.

Біля консульського відділу посольства на вул. Хмельницького паспортні фото за 5 хв і 35 грн обіцяє бородань Ігор. Страховку від 170 грн і візову підтримку пропонує Северин.

"Біля посольств добре заробляють на страховках і перекладі документів, - каже Северин. - Записують заробітчан на швидкі курси польської і англійської мов. Я маю знайомих, які за тиждень можуть закордонний паспорт за 2 тисячі гривень зробити. Через агентство за 300 євро можна купити візу у чистий паспорт на півроку".

За 100 доларів обіцяє заробітчанам знайти роботу у будь-якому місті Польщі.

"Той, хто не знайшов роботу у Києві, виїжджає в Польщу сім'ями. Швачка там має 2 тисячі злотих – 12 тисяч гривень. Охоронець у супермаркеті отримує 2,5 тисячі, а це 15 тисяч гривен. Але треба працювати на ногах 14 годин. Електрикам і слюсарам платять 10 злотих в годину, токарям – 12", - говорить Северин.

Черга стоїть до обмінника і кав'ярні на колесах.

"Дівчата до 2 тисяч гривень за день вторговують на каві, - розповідає Северин. - Хостелів повідкривали на кожному кроці. Доба коштує від 80 гривень. За день усі документи зібрати непросто, тому ночувати багато-хто лишається".

Зараз ви читаєте новину «У столиці біля посольств заробляють на перекладах, каві і страховці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути