пʼятниця, 15 червня 2007 07:00

У міських лазнях клієнтів знають в обличчя

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  34-річна Таїсія Середа ходить до Центральних торгових бань на Малій Житомирській кожні 2 дні
34-річна Таїсія Середа ходить до Центральних торгових бань на Малій Житомирській кожні 2 дні

У Центральних торгових банях на Малій Житомирській, 3а кияни милися ще 1897 року. Нині заклад пропонує масаж, гідромасаж, тренажерну залу, басейн із проточною водою, салон краси та перукарню. Дві години послуг коштують 55 грн.

Коли в Києві масово відключають гарячу воду, лазня щодня приймає близько 30 відвідувачів. Працює із 9-ї до 22-ї. Банні дні для жінок — вівторок та субота, для чоловіків — щодня, крім понеділка.

Уранці в роздягальні майже всі шафи порожні. На чотирьох висять колодки.

— Митися приходять переважно по обіді чи після роботи, — каже 30-річна банниця Наталка Милевська.— Знижки 50 відсотків пропонуємо для дітей до 16. Абонементні скасували, бо це не вигідно.

На підлозі та стінах у лазні плитка доволі обшарпана. У парній та басейні темно. В одній із шафок довго дзвонить телефон. Виходить жінка, загорнута в різнокольорове простирадло. Вимикає мобільний і стає на ваги:

— О, мінус один кілограм. Я сюди ходжу за собою стежити. А коли вдома відключають воду, то разом із чоловіком і сином миємося.

— Клієнтів знаємо в обличчя, бо дуже скоро вони стають постійними, — зауважує Милевська. — Платять за дві години, але сидять три-чотири. Якось соромно виганяти.

Якщо лазню закриють, ми поставимо тут палатки

34-річна Таїсія Середа ходить до лазні на Малій Житомирській кожні два дні. Каже, що тут їй подобається справжня піч.

— У багатьох лазнях гріють паровими генераторами. Різниця разюча, — зазначає жінка. — Ця лазня нагадує знамениті Сандуновські бані в Москві. Неймовірна легкість.

Вона непокоїться, що лазню закриють:

— Якщо так, ми поставимо тут палатки, але відвоюємо.

На прокат тут можна взяти простирадло. Звичайне коштує 6 грн, махрове — 8. Рушник — 3 грн. 2 грн треба заплатити за чай. За 50 грн зроблять масаж спини, вдвічі більше візьмуть за загальний масаж.

— Я в усіх містах, де буваю, обов"язково відвідую місцеві лазні, — розказує 65-річний Іван Рябчук. — Лазня має бути чистою, з хлорованою водою, вода в басейні — проточною. Добре, коли можна температуру регулювати. Важливо, який народ збирається. Звертаю увагу, як давно працює заклад.

Паритися в лазні не варто людям із виразкою шлунка, запальними  захворюваннями шкіри, нирковою недостатністю, онкохворим, епілептикам, жінкам із гінекологічними недугами.

— Про алкоголь у лазні треба забути. Голодними також небажано йти, можна знепритомніти. У бані вживайте теплі або гарячі напої, в жодному разі не холодні, — радить 32-річна лікар-терапевт Олена Попадинець.

Помитися можна за 50 гривень

У більшості лазень розрахуватися пропонують одразу за дві години перебування.
Солом"янські бані (вул. Урицького, 38) — 40 грн за дві години. Безплатно нічого не дають.
Іванівські бані (вул. Набережно-Печерська, 5) — 50 грн за дві години до 18.00, потому вдвічі дорожче. Безплатно — капці. Вихід до Дніпра, огороджена ділянка.
Російська баня в "Корветі"(вул. Максима Железняка, 3) — 12.00—15.00 — 100 грн. Пізніше та по неділях — 150.
Лазня "Паркас" (вул. Героїв Севастополя, 11)— цілодобово 200 грн за годину. У вартість входять шапочка, простирадла, рушник, чай, мед та мінеральна вода.
Турецька лазня (вул. Празька, 31) — 100–130 грн за годину.

Зараз ви читаєте новину «У міських лазнях клієнтів знають в обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути