Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2018 12:37

У Києві заборонять поліетиленові пакети

У Києві заборонять поліетиленові пакети
Поліетиленові пакети пропонують замінити паперовими.

Київська рада з питань екологічної політики затвердила проект, за яким обмежать використання поліетиленових пакетів у магазинах.

Натомість як альтернативу пропонують використовувати паперові пакети, повідомили у прес-службі Київради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зась поліетилену: раді висунули пропозицію на заборону пакетів

"Відповідно до проекту рішення, Київрада рекомендуватиме суб'єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам. Це можуть бути біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо", - повідомили у прес-службі відомства.

Також зазначили, що в багатьох країнах вже прийняли або розробляють подібні законодавчі акти, які забороняють використовувати полімери. Натомість споживачам пропонують паперові пакети, які повністю безпечні для людини. У Франції на законодавчому рівні повністю відмовилися від поліетилену - магазинам дали тримісячну відстрочку, аби закупити паперові пакети та полотняні торбинки.

"У масштабах ЄС щороку в сміттєвому відрі виявляють 8 млрд пакетів. В середньому громадянин ЄС використовує близько 200 поліетиленових пакетів на рік, як правило, тільки один раз. Багато з цих пакетів пізніше потрапляють у світовий океан з катастрофічними наслідками для морської фауни, оскільки поліетилен практично не розкладається і не перетравлюється. Крім того, вони збираються течіями в величезні "сміттєві острови" площею в кілька сотень тисяч квадратних кілометрів", - розповів автор проекту Костянтин Яловий.

Яловий запропонував на державному рівні заборонити використання та продаж поліетиленових пакетів. Тому рішення Київради, якщо його підтримають депутати, матиме рекомендаційний характер.

Винахідники з Національного університету "Львівська Політехніка" розробили додаток, котрий дає можливість моніторити і регулювати стан сміттєвих майданчиків у місті.

Зараз ви читаєте новину «У Києві заборонять поліетиленові пакети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути