Ексклюзиви
вівторок, 27 червня 2023 10:04

Спецтема: Війна Росії проти України

У Києві військовозобов'язаних викликають у ТЦК: наскільки це законно

У Києві військовозобов'язаних викликають у ТЦК: наскільки це законно
Наказ начальника Оболонського територіального центру комплектування в частині оповіщення про виклик військовозобов'язаних до центру не відповідає порядку, передбаченому діючим законодавством. Фото: t.me/xydessa

У Києві місцеві територіальні центри комплектування публікують накази військовозобов'язаним з'явитися у 10-денний термін.

Документ про необхідність з'явитися розмістили на сторінці Оболонського районного ТЦК у Facebook. Його копію розклеїли біля під'їздів. Про те, чи законний цей наказ, розповіла адвокатка Марина Бекало, передає ТСН.

"Тим військовозобов'язаним, які стоять на обліку в інших центрах комплектування та тимчасово перебувають на території району у зв'язку з будь-якими обставинами – також прибути до Оболонського РТЦК", – йдеться в документі.

За словами адвокатки, наказ начальника Оболонського територіального центру комплектування в частині оповіщення про виклик військовозобов'язаних до центру не відповідає порядку, передбаченому діючим законодавством, та не зобов'язує з'явитися за таким наказом до цього центру комплектування.

"Стаття 22 Закону про мобілізацію передбачає обов'язок громадян з'явитися до ТЦК та СП в терміни, зазначені в отриманих ними документах: мобілізаційних розпорядженнях та повістках. Тобто громадянин має з'явитися до ТЦК СП у разі отримання ним документу про виклик, а не прочитати десь в оголошенні, розміщеному на паркані або біля свого будинку", – зазначила Бекало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обрали запобіжний захід адміністратору київського Telegram-каналу про роздачу повісток

Постанова Кабінету міністрів містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки. Оповіщення також може бути реалізоване через роботодавця. В такому разі він бере на себе обов'язок сповістити свого працівника.

"Іншого порядку вручення повісток, зокрема шляхом розміщення оголошення в публічних місцях, законодавством не передбачено. Тобто розміщення такого наказу не є законним способом оповіщення військовозобов'язаних та відповідно, не несе за собою жодних правових наслідків для військовозобов'язаних у разі неявки до ТЦК СП", – наголосила адвокатка.

У Києві в Оболонському районі усім військовозобов'язаним, які раніше не отримували персональних повісток або мобілізаційних розпоряджень, сказали прибути до районного територіального центру комплектування і соціальної підтримки.

Прибути у 10-денний термін з дня опублікування наказу, сказано в документі.

Наприкінці документу наголошується, що ухилянти несуть відповідальність згідно із законодавством України. Наводиться стаття Кримінального кодексу, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «У Києві військовозобов'язаних викликають у ТЦК: наскільки це законно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути