Ексклюзиви
четвер, 20 квітня 2006 20:23

У ботанічному саду зацвіли магнолії

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Провідний науковець Надія Трофименко днює та ночує в ботсаду, як тільки починає цвісти магнолія
Провідний науковець Надія Трофименко днює та ночує в ботсаду, як тільки починає цвісти магнолія

У Ботанічному саду ім. Гришка, що на Печерську, зацвіли магнолії. Біля білої магнолії вчора вже було багато мам із дітьми. Вони прийшли, щоб побачити перше цвітіння.

На дереві магнолії ще майже немає листя, але великі білі квіти вже розкрилися і надзвичайно приємно пахнуть. На зелених схилах саду гуляли до півсотні дітлахів. 30-річна Ольга з сином Данилом, 3 роки, прийшла до ботсаду з самого ранку. Каже, що малому тут дуже подобається.

4-річна Катруся з дитячою безпосередністю відразу простягла рученята, аби зірвати квітку. За магнолію заступилася провідний науковий співробітник відділу дендрології та паркознавства Ботсаду ім. Гришка Надія Трофименко, 45 років:

— От якби тебе так смикнули... Їй же боляче, — сказала пані Надія дівчинці, але потім сама нахилила малій Каті гілочку, аби вона змогла понюхати магнолію.

Біла магнолія — рання, у Києві вона починає цвісти наприкінці квітня. А рожева — на початку літа. Квіти на кущах з"являються ще до появи зелених листочків. Це ще більше підкреслює їх красу та витонченість. Кожен вид магнолій має свій аромат — зазичай солодкий і приємний запах. У деяких він настільки сильний, що може викликати головний біль чи навіть запаморочення.

У саду Гришка — 13 видів магнолій

Існує легенда, що в Ботсаду ім. Фоміна (біля метро Університет) росте магнолія, яка пахне ладаном. Хоч такий запах характерний для орхідей, але не для магнолій. Закохані, яким пощастить одночасно понюхати цю квітку, завжди будуть разом. За легендою, 50 років тому цей диво-цвіт знайшла одна молода пара.

— У саду ім. Гришка 13 видів магнолій, — розповідає "ГПУ" Надія Трофименко. — Магнолієву ділянку тут заклали ще 1866 року. Це, напевне, найчарівніша рослина в саду.

Відразу після того як магнолії зацвітають, працівники ботсадів посилюють охорону територій. Адже не раз ловили відвідувачів, які  обламували цілі гілки із цвітом магнолії. Хоч, за повір"ям, каже Надія Трофименко, кожна зірвана пелюстка магнолії приносить людині нещастя. Минулого року в печерського ботсаду магнолію обривали двоє чоловіків і жінка. Була сильна злива. Ті перелізли через діру в паркані, принесли з собою великі сумки — хотіли обірвати цвіт, аби продати його. Працівники їх спіймали.

Зараз у печерському ботсаду цвітуть проліски. Постійні відвідувачі радять прийти на квіткову гірку, де цвіте ряст. Почесний директор Ботсаду ім. Гришка Тетяна Черевченко, 77 років, запрошує киян на травневі свята завітати до оранжерейного комплексу. Там цвітуть орхідеї. Із 23 квітня по 9 травня теплиці працюють без вихідних, з 11.00 до 18.00.

— Я часто приходжу з дружиною в ботсад, — розповідає киянин Станіслав Івашевський, 27 років. — Саме тут, під магноліями, я освідчився в коханні своїй Світлані.





Магнолію завезли в ХIХ столітті


Магнолії з"явилися близько 140 млн років тому. Дехто з учених переконує, що всі рослини на Землі походять саме від родини магнолієвих. До нас магнолії завезли наприкінці XIX століття: спершу до Західної України та Криму.


Що подивитися в ботсадах


Після магнолії в ботанічних садах цвістиме бузок. А потім — деревоподібна півонія. Її кущ вкриють десятки великих квітів білого, бордового та кремового кольорів. Квітка півонії в діаметрі може сягати до 20 см.

Цього року в Ботсаду ім. Фоміна чекають "поповнення". Цілу зиму тут в оранжереї вирощували водяну рослину з Амазонії — вікторію-регію.

— Вікторія славиться листками діаметром до двох метрів, — розповідає директор ботсаду Василь Капустян. — Ми винесли її у відкритий басейн. Улітку десять великих листків стануть окрасою нашого ботсаду.

Зараз ви читаєте новину «У ботанічному саду зацвіли магнолії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути