середа, 10 жовтня 2018 18:10

Тижні ізоляції та дослідів: українець їде на безлюдний острів

Тижні ізоляції та дослідів: українець їде на безлюдний острів
Вадим Івлєв поїде в експедицію на острів Дюсі. Фото: facebook.com/ Вадим Ивлев

Киянин Вадим Івлєв стане учасником експедиції у важкодоступний район Тихого океану, на безлюдний острів Дюсі, що в архіпелазі Піткерн.

Окрім нього, у експедиції будуть брати участь мандрівники зі США, Бразилії, Німеччини, Нової Зеландії, США, Угорщини. Поїздка триватиме із 13 жовтня до 11 листопада, пише "РБК-Україна".

Протягом двох тижнів дослідники будуть знаходитимуться на повністю безлюдному острові без зручностей. Як запевняє Вадим Івлєв, примітивний душ та деяке обладнання буде на кораблі. Житимуть мандрівники у наметах і користуватимуться портативними електрогенераторами.

Головна особливість експедиції - повна ізольованість від усього. Члени експедиції будуть встановлювати різноманітні типи радіозв'язку у різних діапазонах, збиратимуть зразки ґрунту і рослин для вивчення Національним антарктичним науковим центром України, що використає їх в своїх дослідженнях в сфері зміни клімату.

Востаннє подібна експедиція проводилася у 2008 році. І на цьому острові поки ще не побував жоден українець.

Острів Дюсі мандрівники відвідують дуже рідко. Постійних жителів на ньому немає, а щоб потрапити туди, потрібно мати дозвіл. Острів розташовується на кордоні так званого "кладовища космічних станцій". Там колись були затоплені станції "Мир" та "Тянонг-1", а ще - вантажні космічні кораблі "Прогрес", японські космічні апарати. У 2019 році тут буде затоплена станція "Тянонг-2", а 2024 року - МКС. Загалом з 1971 по 2016 рік в цій місцевості в різний час було затоплено більше 263 космічних апаратів.

Вадим Івлєв не тільки мандрівник, а й радіоаматор та етнограф-аматор. Він брав участь у міжнародній експедиції на важкодоступний антарктичний острів Херд у 2016 році. Киянин пише статті про подорожі. Його книгу "Мандри киянина океанією" видадуть цього року.

Зараз ви читаєте новину «Тижні ізоляції та дослідів: українець їде на безлюдний острів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути