субота, 31 травня 2008 07:05

Світові скайдайвери злетілися до Бородянки

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Скайдайвер приземляється в середу на аеродромі в Бородянці після двохвилинного польоту
Скайдайвер приземляється в середу на аеродромі в Бородянці після двохвилинного польоту

"Я боялся, что мы столкнемся! А я испугался, когда меня понесло на грузовик. Вспомнил инструктора, начал управлять крыльями", — діляться враженнями після стрибка двоє парашутистів. Хвилину тому вони приземлилися.

У середу на аеродромі міста Бородянка під Києвом уперше стрибали скайдайвери. На тиждень сюди приїхали півсотні парашутистів з України, Росії, Фінляндії, Нідерландів і США. В Україні це новий вид екстремального спорту. Раніше люди в костюмах, схожих на птахів, у нашому небі не стрибали.

Серед спортсменів — жінка. Парашути упаковують у невеликому ангарі. Тут стоять візочки на колесах. Пірует, який виконуватимуть на 4-кілометровій висоті, спершу відточують на візках. Лягають на них, їздять, опускають і піднімають руки й ноги.

Голландець Ярі Куосма навчає українського спортсмена тримати під час стрибка ноги так, щоб фігура вийшла якнайкраще. Куосма є власником компанії "Бірдман". Вона шиє костюми для скайдайверів. Додаткову тканину нашивають між ногами й під пахвами виробу. Завдяки тканині спортсмен планерує в повітрі. Це  уповільнює час падіння.

— У звичайному комбінезоні літаєш хвилину і розкриваєш парашут. У цьому костюмі вільно ширяєш небом дві хвилини, — розповідає "ГПУ" Сергій Довгань, 50 років. Чоловік уперше стрибав у костюмі. Він живе в Харкові, працює педіатром. Стрибати з парашутом почав три роки тому. Коли виконав 450 стрибків, захотілося спробувати щось нове.

— У ваших хлопців виходить непогано. Аби стрибати й літати в такому костюмі, треба добре знати себе в повітрі. Тому до стрибків допускають лише профі, ті, хто стрибав із парашутом більше 400 разів, — каже Ярі Куосма.

Зустріч організували столичні парашутисти. Олена Дементьєва, організатор заходу, розповідає, що із закордонними скайдайверами українці познайомилися через Інтернет. Потім зустрілися на стрибках у Барселоні. Тоді й вирішили приїхати у травні до столиці України.

Скільки коштує:

10 тис. грн — стільки коштуватиме програма підготовки "чайника" до рівня скайдайвера в міській асоціації "Параскуф".
4 тис. грн — костюм скайдайвера. Його шиють на замовлення.
250 грн — зйомка стрибка відеооператором.
1000 грн — стрибок з інструктором.

Зараз ви читаєте новину «Світові скайдайвери злетілися до Бородянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути