вівторок, 11 квітня 2023 18:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Свідки пролили світло на скандальну справу про знищення "Мрії" – ЗМІ

Свідки пролили світло на скандальну справу про знищення "Мрії" – ЗМІ
Наприкінці березня 2022 року українська армія виганяла з Київської області російських загарбників. Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії найбільший у світі літак Ан-225 "Мрія" мали евакуювати з Київщини в німецький аеропорт "Галле" в Лейпцигу.

Працівники стверджують, що було все необхідне для переміщення повітряного судна у безпечне місце. Але відповідний наказ не надійшов, пише "Главком".

Заступника директора авіатранспортного підприємства з підготовки авіаційного персоналу ДП "Антонов", який є одним з чотирьох старших командирів АН-225, допитали правоохоронці.

Він заявив, що у його повноваження входило формування екіпажу, візування наказів на виліт літаків. Але на 24 лютого 2022 року наказу про підготовку до вильоту літака не отримав.

20 травня минулого року на допиті у правоохоронців також побував заступник генерального директора державного підприємства "Антонов" з авіаційно-транспортної та льотно-випробувальної роботи. Зокрема, перед нападом Росії він відповідав за демонтаж та монтаж авіадвигунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мрію" не дозволили евакуювати в Німеччину

За його словами, 18 лютого 2022 року із заводу "Мотор Січ" надійшов двигун Д-18Т, який мали встановити на "Мрію". Монтаж двигуна припав на 23 лютого. Прогін мотора пройшла успішно і літак був готовий до вильоту ввечері 23-го. Однак відповідної команди на виліт ніхто не надавав.

За даними ЗМІ, щонайменше двоє "антонівців" заявили слідству, що пального для заправки Ан-225 перед нападом Росії було достатньо.

"Начальник відділу аеродромно-наземного обслуговування повідомив, що о 22:00 23 лютого його підлеглі закінчили заправку Ан-124. Будь-яких вказівок заправити "Мрію" йому не давали. При цьому, наголосив співробітник, були всі необхідні технічні можливості це зробити", – йдеться в матеріалі "Главкома".

Наприкінці березня 2022 року українська армія виганяла з Київської області російських загарбників. Саме тоді Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом знищення літака українського виробництва Ан-225 "Мрія". За даними слідства, службові особи державного підприємства "Антонов" неналежно виконали свої службові обов'язки і не зберегли довірене їм майно.

Ан-225 "Мрія" до початку вторгнення окупантів не транспортували з небезпечної зони – аеродрому у селищі Гостомель на Київщині. У результаті росіяни знищили відому на увесь світ "Мрію", коли намагалися закріпитися на військовому аеродромі в Гостомелі. Відповідно, Україна зазнала збитків у розмірі близько 20,45 млрд грн, стверджують правоохоронці.

На початку квітня 2023-го підозру у службовій недбалості одержав колишній генеральний директор ДП "Антонов" Сергій Бичков. Підозрюваний перебуває під вартою без можливості внесення застави.

Зараз ви читаєте новину «Свідки пролили світло на скандальну справу про знищення "Мрії" – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути