Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2007 07:01

Сусіди допомагають Скикевичам після пожежі

Автор: фото: Владислав ВОЛОШИН
  Олег Скикевич прибирає вигорілу після пожежі залу
Олег Скикевич прибирає вигорілу після пожежі залу

ВЕЛИКА ПОЖЕЖА минулого тижня ледь не спалила кілька квартир у дев"ятиповерхівці на Оболоні.

Родина Скикевичів минулої п"ятниці о 7.45 снідала у себе на кухні в будинку N35 на вул. Героїв Дніпра. Збиралися на дачу, пакували сумку. Раптом Світлана Вікторівна з кухонного вікна побачила дим на сьомому поверсі. Пішла на балкон подивитися, де горить.

— Пожежа почалася з щитка проводки, в залі під стелею. Запалали шпалери, впали на диван. Через кілька секунд горіла вся зала, — каже Олег Скикевич, 84 роки. Чоловік виглядає молодшим, від сили на сімдесят.

Подружжя сповістило сусідів, спробували гасити вогонь самотужки. Потім приїхали три машини пожежників. Одразу ж подати воду вони не могли. Полум"я за той час перекинулося на восьмий поверх. Відтак квартири залили водою. Вона збігла вниз і затопила помешкання з восьмого по третій поверхи. Збіглися сусіди, черпали воду й виливали її в сміттєпровід, аби вона не потрапила до інших квартир.

Учора до Скикевичів приходили слідчі. Сімейство купило квартиру в домі 9 років тому.  Господар не знав про розподільчу коробку. Попередній власник ретельно замазав усе навколо неї, а зверху поклеїв шпалери.

Зала Скикевичів згоріла дощенту, інша кімната, кухня й коридор постраждали менше. У квартирі вибито вікна. Сім"я спить у меншій кімнаті.

— У кожної людини є два етапи життя — діяльності й припинення діяльності. Річка на витоках тече бурхливо, а ближче до дельти ледве несе води. Моє життя зараз — це завершення діяльності. Найбільше нас турбує тепер два питання: як ми зустрінемо зиму і як розрахуємося з сусідами, яким нанесли збитки, — розмірковує чоловік, зав"язуючи тридцятий за рахунком мішок із згорілими залишками речей.

Вогонь знищив добру бібліотеку.

— Було багато книг із радіофізики, духовної літератури, з історії християнства, мусульманства, буддизму. Кілька фоліантів були XVII і XVIII століть. Ніяк не можу змиритися, що згоріла цінна ікона Божої матері XVII століття. У моєму роді її передавали з покоління в покоління, — каже киянин.

Олег Скикевич раніше працював завідувачем патентно-ліцензійного відділу КНУ ім. Шевченка. Зараз викладає історію релігії в ліцеї ім. Володимира Молчанова. Має кілька запатентованих винаходів у геофізиці.

Одразу після пожежі сусіди принесли Скикевичам одяг, гроші і продукти. Прийшла дівчина-азіатка з сусіднього базару. Принесла фруктів.

— Я добре знаю Коран, то й сказав дівчині: "Бісміл Аллах, аль арахіс, аль рахам", що значить "во ім"я Аллаха, милостивого й милосердного". Вона відповіла: Бог єдиний, але віри — різні, — пригадує Олег Скикевич.

Чоловік — інвалід війни ІІ групи. У 17 років пішов на фронт добровольцем. Служив у піхоті. Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Був поранений осколком у ногу біля села Крута Гора на Луганщині.

У неділю сім"я розбирала згарище. Знайшли шкіряну барсетку з обгорілим паспортом Олега Костянтиновича та його посвідченням інваліда війни. Дружина відшукала вцілілий, але мокрий улюблений Кобзар Шевченка, виданий Держлітвидавом України 1950-го.

Чоловік каже, йому доведеться звертатися по допомогу до мера Леоніда Черновецького й до ветеранських організацій.

Будинку N35 на Героїв Дніпра більше 25 років. Сусіди кажуть, його ніколи не ремонтували.

Зараз ви читаєте новину «Сусіди допомагають Скикевичам після пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути