пʼятниця, 21 вересня 2007 07:05

Суд повернув мешканцям їхній гуртожиток

Автор: фото з сімейного архіву
  Лариса Василевська разом із сім’єю у кімнаті гуртожитку ”Бавовнянки”
Лариса Василевська разом із сім’єю у кімнаті гуртожитку ”Бавовнянки”

Апеляційний суд Києва визнав недійсними договори продажу гуртожитку фабрики "Бавовнянка" на вул. Червоноармійській, 67.

Cуд ухвалив рішення повернути гуртожиток акціонерам фабрики. Будівля розташована в центрі міста. Нині там проживають 60 сімей, які виховують 120 дітей. Кухня, розрахована на 12 господинь, і один душ — на всі шість поверхів. Житлова площа — понад 2 тис. кв. м.

Бухгалтер Лариса Василевська, 40 років, майже 20 років живе в гуртожитку. Для більшості сімей це норма. Будинок звели в 1950-х  за кошти міста. Один під"їзд віддали працівникам фабрики "Бавовнянка". Її 1995-го приватизували. До переліку майна новоствореного орендованого підприємства керівництво включило гуртожиток. Тут мешкали лише працівники "Бавовнянки".

— Ми дуже бідували, але трималися через житло. Фабрика практично збанкрутувала. Перебивалися, як могли, — каже Василевська.

2004 року керівництво "Бавовнянки" за 180 тис. грн вперше продало гуртожиток — фірмі "Бавовнянка-житло". У договорі було вказано, що продають нежитлові приміщення. Але будинок з 1954-го — у житловому фонді Печерського району. Підприємство не може приватизувати житло. Це право належить або державі, або громадянинові.

Через рік "Бавовнянка-житло" перепродує гуртожиток як нежитлові приміщення київському закритому акціонерному товариству "Стабіл-ґруп". Бізнесмени заплатили за 2 тис. квадратів у центрі міста понад 5 млн грн.

Мешканці вирішили відстояти свою домівку.

— Новий хазяїн послав до нас Марину Мілевську. Вона заявила, аби ми звідси виміталися, — розповідає 45-річна мешканка гуртожитку Віра Нечипоренко.

Нові господарі хотіли перетворити гуртожиток на ресторан. Розмовляти з мешканцями відмовилися. Марина Мілевська навіть пригрозила заварити вхідні двері. Сказала, що жителі тоді "здохнуть всередині, як щурі", згадує жінка.

Мешканці пікетували мерію, Фонд держмайна, Печерську райадміністрацію. Якось власники "Стабіл-ґруп" привезли спецназ, щоб силоміць виселити їх. Але ті викликали міліцію й відбили таким чином атаку бізнесменів.

2005-го мешканці подали на керівництво "Бавовнянки" до суду. Вимагали визнати договір купівлі-продажу гуртожитку недійсним. Кілька судів вони програли, дійшли до Апеляційного.

— Мабуть, ми перші в Україні зуміли відвоювати в бізнесменів проданий гуртожиток, — хвалиться Лариса Василевська.

Зараз ви читаєте новину «Суд повернув мешканцям їхній гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути