вівторок, 16 травня 2017 05:30

Штурмували ринок секонд-хенду, який потім згорів
6

Почали зносити майновий комплекс ринку біля метро Лісова. 2011 рік
Фото: Ольга Каменєва
Почали зносити майновий комплекс ринку біля метро Лісова. 2011 рік
Почали зносити майновий комплекс ринку біля метро Лісова. 2011 рік
Почали зносити майновий комплекс ринку біля метро Лісова. 2011 рік
Влітку 16-го комунальники знесли бульдозерами 30 кіосків

Зранку, 16 травня 2011 року, в Києві почали демонтувати кіоски біля метро Лісова.

Між 04:00 та 05:00 годинами прибули автокрани, платформи та чимала кількість міліції. Підприємці та працівники ринку чинили їм супротив, захищаючи свої робочі місця та майно.

Розпочали демонтаж мафів після перевірки їх прокуратурою Деснянського району Києва. У результаті якої виявили, що на Лісовому ринку встановлені з порушеннями понад 100 кіосків. Демонтували 11 малих архітектурних форм.

"Йде мова про першу чергу демонтажу уздовж стратегічної траси Броварського проспекту", - говорив заступник голови Деснянської районної державної адміністрації Вадим Костюченко.

"О 5.14 велика група невідомих за підтримки понад сотні працівників спецпідрозділів міліції та значної кількості працівників КП "Благоустрій" із залученням спецтехніки розпочали штурм ринку "Лісовий". Побили підприємців. Були поранені", - повідомляли громадські активісти ВГО "Коаліція учасників помаранчевоі революціі".

Близько 50 підприємців спробували прорвати міліцейський кордон і перешкодити демонтажу кіосків вздовж Броварського проспекту. Однак правоохоронці запобігли цій спробі, затримавши при цьому 13-тьох активістів. Двом з них стало погано. Їм викликали машину швидкої допомоги, медики констатували гіпертонічний криз. За рішенням суду за дрібне хуліганство двох людей оштрафували на 51 грн, одну особу за непокору міліції попередили, ще 8 арештували.

У лютому 2012-го на ринку Лісовий знову розпочався демонтаж кіосків. На місце прибули співробітники міліції разом з судовими виконавцями. Торговці й правоохоронці побилися знову. Прес-секретар управління контролю за благоустроєм Києва Владислав Шелоков повідомляв, що згідно решення суду вони мають право демонтувати два кіоски і один ролетний ряд на 55 місць.

Влітку 2016-го комунальники знесли бульдозерами 30 кіосків із товаром поблизу станції метро Лісова. На час робіт поліцейські оточили 2 тис. кв. м території. Не пропускали перехожих і власників МАФів.

Взимку того ж року в Києві на Лісовому ринку спалахнула пожежа. Горіли склади із секонд-хендом. Внаслідок пожежі зайнялися ринок та автостоянка.
26 грудня прес-секретар столичного управління ДСНС Світлана Водолага зазначала, що роботи з знешкодження пожежі тривали усю ніч.

"Рятувальники розбирали конструкції, розбирали і проливали весь згорілий мотлох", - говорила Водолага.

На місці пожежі виявили тіло жінки.

"Весь минулий тиждень там далі біля моста стояли трактори. Вони хотіли знести наші ряди, але ми не дозволили. Цей ринок працює 20 років. Всі про нього знають і приїжджають до нас за покупками. Як ви думаєте, чи міг би він простояти 20 років не маючи на те законних підстав. Мабуть, це нам так вирішили пояснити, хто в місті господар" - розбираючи залишки свого павільйону розповідав "Znaj.ua" один з торговців.

"Ми прекрасно знаємо фізику і хімію. Ніхто з нас не вірить, що це був нещасний випадок. Яким чином, ось розкажіть мені, на протязі 10 хвилин міг спалахнути весь ринок, понад 2000 квадратних метрів. І не треба розповідати, що одяг - легко займається. Зараз зима. Він увесь вологий. Це ж не сіно. Тут немає дерев'яних перекриттів - ряди зроблені з заліза. Як скажіть, вони могли відразу спалахнути без сторонньої допомоги", - обурювався колишній орендар одного з павільйонів.

Власники ринку секонд-хенду заявляли, що виявили на його території чотири вогнища загоряння. Про це у Facebook повідомляв директор Київблагоустрій Іван Кліпа.
"За інформацією власників секонд-хенду, пожежа - це не самозаймання, а підпал. У всякому разі ними встановлено чотири вогнища загоряння", - писав він.

Згорілі павільйони не перебували в списку незаконних МАФів та їх не збиралися демонтувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каміння, палиці й сльозогінний газ - найскандальніші знесення кіосків 2016 року

Секонд-хенд на Лісовій був одним з найулюбленіших місць киян. Там можна було знайти абсолютно все, від брендових сумочок до весільних суконь. Павільйони ділилися на умовні сектора, практично в кожному з них знаходився продавець, який допомагав у питаннях пошуку потрібної речі і зорієнтовував за ціною. Оновлення асортименту проводилося регулярно. Деякі речі звалювали в безкраї купи на столах, інші - розвішували на вішалках.

Зараз ви читаєте новину «Штурмували ринок секонд-хенду, який потім згорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути