вівторок, 01 серпня 2017 12:38

Соцмережі вразило, як у Києві перехожий допоміг пораненому

Соцмережі вразило, як у Києві перехожий допоміг пораненому
Потерпілий мав поранення ноги і спини. Фото: Олександр Цегла

На зупинці громадського транспорту в Києві перехожий врятував пораненого чоловіка.

Про це написав киянин Олександр Цегла у Facebook.

Інцидент стався 31 липня близько 15:45 на трамвайній зупинці на вул. Дегтярівській. Туди прибіг потерпілий і попросив про допомогу.

"Кілька перехожих ретируються, залишаюся я і ще один хлопець. Укладаємо пораненого на землю. Кажу перехожому: "Дзвони 102, викликай поліцію і "швидку". Починаю огляд, одночасно дістаю одноразові рукавички. У хлопця наскрізне ножове поранення на внутрішній стороні стегна, ближче до коліна, крові натекло багато, але нічого не пульсує і не б'є. Тому роблю висновок, що артерію не зачепили, вирішую не накладати турнікет, а чекати "швидку", - розповів рятівник пораненого.

Після приїзду патрульних і медиків виявилося, що у чоловіка є ще одне поранення в спині, яке Цегла спочатку не помітив. Воно було не дуже глибоким і не призвело до серйозної крововтрати. Однак на ногу наклали турнікет.

"Хлопці, біда трапляється раптово і де завгодно! З незнайомою людиною, з другом, з рідними, з вами. Подумайте про це заздалегідь, підготуйтеся. Витратьте вихідні не на пікнік, а на курси першої домедичної допомоги. Носіть із собою в рюкзаку або сумці пару рукавичок, турнікет. А в голові знання, як і коли цим користуватися. Щоб потім не заламувати руки, якщо станеться непоправне", - підсумував Цегла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 53 людини потонули за тиждень

Вчинок хлопця вразив користувачів соцмережі, які похвалили його за оперативність.

"У Саші завжди із собою в рюкзаку кровоспинний джгут. Саша - молодець, будь, як Саша. Вчіться, практикуйтеся в наданні долікарської допомоги - і в подібній ситуації ви теж не розгубитеся і, можливо, врятуєте життя собі або іншій людині", - пише Serg Key.

"Турнікет, пара рукавичок і вміння цим всім користуватися", - висловлює своє захоплення Денис Кулгейко.

"Ніколи не знаєш, коли стане у пригоді аптечка, яка рік лежить у рюкзаку. Саша, круто, не розгубився", - зазначив Тарас Волянюк.

"Так буває. Носити із собою турнікет (або джгут Есмарха, 30 грн в аптеці) і одноразові рукавички (краще 2-3 пари). Знати і вміти", - пише волонтер Дарина Зубенко.

Волонтер Тетяна Рожкова звернула увагу на необхідність створення соціальних програм, де людей навчатимуть домедичної допомоги. Особливі надії вона покладає на спеціальну підготовку людей, які пройшли АТО і вже мають певний досвід надання первинної допомоги.

П'ятеро американських військових врятували мешканців львівської чотириповерхівки на просп. Свободи, 31. Гуляли містом і побачили, що загорівся дім. Побігли евакуйовувати людей.

Зараз ви читаєте новину «Соцмережі вразило, як у Києві перехожий допоміг пораненому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути