середа, 28 грудня 2016 17:49

Служба безпеки підозрює Київенерго й Київводоканал у махінаціях

Служба безпеки підозрює Київенерго й Київводоканал у махінаціях

Служба безпеки підозрює Київенерго та Київводоканал у штучному нарощуванні заборгованостей за електроенергію і маніпуляціях з "економічно обґрунтованими тарифами".

Такого листа перший заступник голови СБУ Віталій Маліков надіслав прем'єр-міністру Володимиру Гройсману. Кабінет міністрів доручив Київській міськадміністрації провести внутрішнє розслідування, чи крадуть компанії кошти держбюджету, пише KV.

"СБУ отримала інформацію, що окремі керівники підприємств житлово-комунального господарства збираються запровадити протиправні схеми і механізми штучного нарощування заборгованості за спожиту електроенергію. Це загрожує економічній безпеці держави і призведе до розтрати коштів держбюджету в особливо великих розмірах", - йдеться в листі керівництва СБУ.

Малікова здивувала заборгованість Київводоканалу перед Київенерго у 225,7 млн грн.

"Фактичну собівартість послуг центрального водопостачання та водовідведення можуть штучно фальсифікувати. Наприклад, вносити в розрахунки понаднормативні втрати води, фіктивно завищені обсяги спожитої електроенергії. Також можуть маніпулювати поняттям "економічно обґрунтований тариф". Далі окремі представники фінансово-промислових груп, які контролюють житлово-комунальні підприємства, використовують субвенції на погашення заборгованості за спожиту електроенергію. Це та заборгованість, яка ніби виникла через невідповідність фактичної вартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, послуг центрального опалення, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення до затверджених тарифів. Кошти на субвенції виділяють із держбюджету й передають до місцевих бюджетів", - написав Маліков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували любителя годинників від Путіна

Також перший заступник голови СБУ написав про інший спосіб привласнення бюджетних коштів такими підприємствами. Їх керівники виводять гроші на рахунки підконтрольних суб'єктів господарювання під виглядом закупівлі цінних паперів, підписання договорів страхування, консультаційних послуг і вигаданих робіт.

СБУ пропонує перевірити достовірність підстав для проведення розрахунків із різниці в тарифах. Гасити заборгованість із різниці в тарифах тільки після комплексної перевірки і підтвердження законності заборгованості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У тариф на електрику закладають фуршети для іноземних інвесторів"

Торік уряд компенсував різницю тарифів для комунальних підприємств на 5,6 млрд грн.
Зараз ви читаєте новину «Служба безпеки підозрює Київенерго й Київводоканал у махінаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути