Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 18:00

Сльози і обійми: як у Києві відзначили День Соборності

Сльози і обійми: як у Києві відзначили День Соборності
"Живий" ланцюг об'єднав два береги Дніпра. Фото: "Українська правда"

У День Соборності 22 січня півтори тисячі людей взялися за руки, утворивши "живий" ланцюг на мосту Патона в Києві. Така акція проводиться в 11-те на згадку про 99 річницю підписання Акту Злуки УНР і ЗУНР у Соборну Україну.

Люди з розмальованими синьо-жовтою фарбою обличчями з державними прапорами почали збиратися біля станції метро Дружби народів і Лівобережній о 7:30.

О 8:10 колони починають сходитися по мосту з обох берегів. З правого несуть синю стрічку, з лівого — жовту. Люди вигукують: "Слава Україні - Героям слава!", "Одна-єдина соборна Україна!"

Зліва на початку мосту 79-річний Володимир Кривоніс тримає національний прапор.

"Із 1990-го не пропускаю жодну таку акцію. Тримав за руку поета і перекладача Олексія Ставицького. Зараз такий час, треба в єдину крицю з'єднати всю демократичну країну. Щоб мій онук, названий Максимом Кривоносом на честь керівника козацько-селянських повстань, жив у дійсно незалежній країні", - пригадує Кривоніс. Розповідає, що був знайомий із письменником Василем Стусом. Той жив у будинку напроти.

Машини, які переїжджають через міст, протяжно сигналять. Жінка на джипі тицяє з вікна середній палець. Колоною йдуть 2 чоловіки у військовій формі.

"Це вже третя моя акція. Подобається єдність і велика кількість людей", - каже киянин 54-річний Владислав на позивний "Арчик". Довгі чорні вуса заклав за вухо. Просить говорити голосніше, бо недочуває після контузії.

За 20 хв. колони з'єднуються, утворюючи 30-метровий синьо-жовтий прапор. Дехто втирає сльози, обіймаються.

"Переїхала з чоловіком з Харкова у Київ два тижні тому, бо тут патріотів більше. 2002-го тато відправив мене на захід на акцію "Діти Сходу і Заходу — єдина родина". На Майдані була з ним кілька днів. Уперше відчула себе українкою, коли 2014року в Харкові намагались створити ХНР, вішали прапор на міську раду. Батько захищав місто від сєпарів. Я дивилася про це по телевізору й плакала. Потім він воював. Каже, що варто заборонити російську мову в країні", - розповідає 25-річна Ольга Малініна.

Після закінчення акції люди розбиваються на групки. Гріються чаєм із термосів, хто не має — розливають напій у пластикові стаканчики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко в День Соборності згадав помилки України щодо Кремля

"Нам треба постаратися вибороти країну, і завжди пам'ятати - сусід з боку нікуди не дінеться. Для цього мусимо мати сильну армію і й економіку. Духу вистачить. Ми вже заплатили високу ціну за свою незалежність і соборність. Пережили Майдан. Не забуду, як матері проводжали звідти хлопчиків на війну. Із сумками, в кедах, голі-босі. Скільки буде мого життя, ходитиму на акції на їхню честь", - каже Анжела Фрейберчук, 61 рік. Тримає плакат "1918-2018 — сто років поновлення незалежності". На плечах зав'язала прапор.

День Соборності в Україні офіційно відзначають 22 січня з 1999 року. 21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши річницю Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Зараз ви читаєте новину «Сльози і обійми: як у Києві відзначили День Соборності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути