пʼятниця, 22 жовтня 2021 07:15

"Скільки терпіти оце уніженіє?": вперше перевіряли ковід-сертифікати – як це було
10

Із 21 жовтня в Україні заборонили міжобласні перевезення не вакцинованих проти коронавірусу. У червоні й помаранчеві зони потягами, автобусами і літаками - дозволено їздити людям, які отримали два щеплення. У жовті тим, хто має один укол.

Також в інші регіони дозволять поїхати за умови наявності свіжого негативного ПЛР, чи експрес-тестів або довідки про перенесений коронавірус.

Документи у транспорті перевірятимуть поліцейські, працівники Держпродспоживслужб, муніципальних охорон, центрів контролю та профілактики хвороб.

"Це будуть рейдові групи, які проводитимуть перевірки вибірково", - заявила раніше прессекретар глави Нацполіції Мар'яна Рева

Контролювати наявність документів у пасажирів міжобласного транспорту мають перевізники. Якщо впускатимуть у салони людей без довідок, яких потім виявлятимуть учасники рейдів – на перевізників складатимуть адмінпротоколи і штрафи.

Журналістка Gazeta.ua 21 жовтня побувала на столичному залізничному вокзалі та автостанції "Київ". Дізналася, як тепер працює транспорт та що думають про обмеження пасажири, провідники, водії.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  З 21 жовтня в Україні діють нові правила міжобласних перевезень у зв'язку з поширенням Covid-19. Відповідно до постанови Кабміну, пасажири повинні мати з собою сертифікат про вакцинацію або негативний тест на коронавірус.
З 21 жовтня в Україні діють нові правила міжобласних перевезень у зв'язку з поширенням Covid-19. Відповідно до постанови Кабміну, пасажири повинні мати з собою сертифікат про вакцинацію або негативний тест на коронавірус.

О 6:00 на залізничному вокзалі сидять безхатченки. Спершись на брудні стіни, чекають світанку. Біля них клубочеться дим від дешевих цигарок. У руках тримають стаканчики з кавою.

На вході чергують правоохоронці. Перевіряють температуру у кожного, хто йде всередину. У вестибюлі прохолодно, бо двері на вулицю відчинені навстіж.

Праворуч перед виходом на першу колію встановили пункт тестування на коронавірус. У черзі на швидкий аналіз близько 15 людей. Поспішають на швидкісний потяг "Інтерсіті", що відправиться до польського Перемишля о 06:50.

- Что это за страна такая? Сволочи!, - у холі голосно лається чоловік років 30 у чорній короткій куртці. Нервово набирає номер на мобільному та вибігає з вокзалу. Його щойно не пустили у вагон, бо не мав сертифікату.

Краще ми втратимо кілька тисяч пасажирів і збережемо життя сотням

Експрес-тести робить приватна компанія. Пішла на зустріч Укрзалізниці та зробила знижку для людей, які пред'являть квитки на потяг. Муситимуть заплатити 350 грн.

- Правила вводила не Укрзалізниця, - каже керівник пасажирського напрямку компанії Олександр Перцовський. Помітно нервує. - Але це краще, ніж було у 2020 році, коли зупинились усі перевезення. Нині ж усі потяги відправляються у рейси. Звісно є люди, які принципово не хочуть робити щеплення або тест. Повернення квитків зросло. Але краще ми втратимо кілька тисяч пасажирів і збережемо життя сотням.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Пенсіонери не можуть собі дозволити витратити таку суму
Пенсіонери не можуть собі дозволити витратити таку суму

У холі стоїь гул. Люди без сертифікатів тісняться в черзі на тест. Мають право повернути квитки, але більшість не хочуть цього робити, бо отримають лише 10 відсотків компенсації від їх вартості. Щоб коштів повернули більше – білети повинні були здати мінімум за 10 год до відправлення поїздів.

- Я ничего не знал, пока сюда не приехал, - пояснює російською з вірменським акцентом 57-річний Шабхазов Аллахверді. Намагається встигнути зробити тест. - Билет даже не возвращают — всего лишь десять процентов вернут!

Чоловік приїхав у Київ з Азербайджану. Гостював у друзів, а тепер їде на відпочинок у Моршин на Львівщині. Щеплення не робив.

- Не знаю, какую вакцину делать, - каже Шабхазов. - У меня много друзей прививку сделали и заболели. Что мне делать? Нас наказывают… Настроение испортили, поезда нету.

На коронаврус не хворів. Тільки грипом, зізнається.

- Короной никто в роду не болел у нас. Хотя вакцину не делали, - говорить. - Пошел в банкомат и снял деньги, чтобы тест сделать. А если бы не было - пришлось бы на вокзале ночевать, бомжевать.

Біля столу, де проводять тести, у чоловіка просять документ для підтвердження особи. Аналіз буде готовий за пів години, пояснюють.

Болезнь можно победить только с Господом

65-річна Віра Герес щойно приїхала зі Львову. На голові носить хустину з принтом стягу США. У руці — державний прапор. Жінка подорожує Україною, щоб відвідувати храми. Була вже у Тернополі, Рівному, Запоріжжі, Дніпрі. Коронавірусу не боїться.

- Это все временное явленеие. Болезнь можно победить только с Господом, - каже Віра Іванівна. У руках перебирає туристичні буклети та релігійні брошурки. Показує Біблію. - Я не вакцинированная. Человек сам решает, идти в больницу, или нет. Я бы не хотела. Принуждать нельзя - у многих аллергия, температура. Теперь не знаю, как буду ездить. В Европе тесты бесплатные! Мы отстаем от мира.

- Я работаю в церкви и муж тоже. Пенсии нет — заблокировали почему-то, украли. Видели, сколько бомжей на вокзале? Это ж у людей отбирают квартиры, деньги, пенсии. Народ бросили на произвол. Писала жалобы даже в Министерство внутренних дел. До сих пор жду ответа.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На вході у потяг перевіряють наявність сертифікатів та тестів провідники. На один із потягів не пустили близько 20 людей
На вході у потяг перевіряють наявність сертифікатів та тестів провідники. На один із потягів не пустили близько 20 людей

Пасажирів у гучномовець сповіщають про прибуття на платформу потягу до Польщі. Жіночий поставлений голос відлунням звучить у вестибюлях та залах очікуваня. Усі поспішають зайти до вагонів. На пероні тхне каналізацією та водночас пахне свіжезвареною кавою.

Ковід-документи перевіряють провідники. Після квитка та паспорту треба показати сертифікат або негативний тест. Без цього у потяг не пускають.

Високий чоловік протягує залізничнику жовтий білет куплений у касі. На запитання про тест розгублено киває головою. Дивиться на провідника, потім - на квиток. Мовчки розвертається і йде до іншого вагону. Там також отримує відмову. Мчить здавати тест на ковід, але по часу вже не встигає. Усього на потяг до Перемишля не змогли потрапити близько 20 людей.

Окрім тестів, на вокзалі розгорнули центр вакцинації. Медики пропонують уколоти пасажирам хоча б першу дозу, яка дозволить потрапити у більшість потягів міжобласного сполучення. За пів години видають сертифікат, який підтверджує введення вакцини.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Пасажири жаліються, що не можуть потрапити додому. Називають такі правила - примусом до вакцинації
Пасажири жаліються, що не можуть потрапити додому. Називають такі правила - примусом до вакцинації

О 10:00 на посадку подають потяг "Київ-Шостка". Провідники розмовляти не хочуть. Але зізнаються, що у середньому в кожному вагоні буде по 10 людей. Попередньо всі місця були забиті, але люди повернули квитки після нововведень.

Під колоною на пероні плаче 75-річна Катерина Кашинова у старій чорній дублянці. З-під тонкої хустини стирчить пофарбоване руде волосся. Обличчя прикрила маскою. Витирає сльози зморщеною сухою рукою.

Жінка збиралася їхати додому в Шостку, однак у потяг її не пропустили.

- Аби ж вони хоть сказали раньше - за нєдєлю чи за місяць! - скаржиться пенсіонерка. - Мене знайомі привезли, завели на вокзал та й пішли. А тут вже тільки і узнала, шо таке робиться. Куди я піду? Незнаю нікого в Києві. Якби ж знала, то ще дома би вакцину вколола. Вернусь і точно на прививку піду.

Тест 300 гривень стоїть…. У мене немає стільки

Пенсіонерка приїхала у столицю проходити обстеження в лікарні. Має виразку шлунку. Зупинитися в Києві ніде, зізнається.

- Кажуть, що тест 300 гривень стоїть…. У мене немає стільки. Всьо на лікарства стратила. У мене 1900 гривень пенсія. Ой... , - важко зітхає. - Хотіла вакцинуватись, але не було можливості, бо лічилась у больниці. Це все неправильно. Буду проситись. Може дівчатка пустять. Вертатись немає куда. І за білєт заплатила гроші. Двадцать рублєй мені тільки можуть віддать.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На вокзалі працює пункт безкоштовної вакцинації. Після щеплення першою дозою - дають офіційну довідку, з якою можна потрапити на рейс без обмежень
На вокзалі працює пункт безкоштовної вакцинації. Після щеплення першою дозою - дають офіційну довідку, з якою можна потрапити на рейс без обмежень

На допомогу Катерині кличемо працівника пресслужби. Довго вирішує у телефонній розмові, що робити з бабусею. Пропонує безкоштовно поміняти квиток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ спрогнозувала термін завершення пандемії Сovid-19

- О дев'ятій поїдете вже, - каже хлопець у короткому сірому пальті. - Надамо вам кімнату для очікування. А зараз ідіть щеплення зробіть. Не бійтесь, я вас проведу, - бере під руку Катерину. І додає, що білет їй поміняють лише у порядку виключення.

На автостанції "Київ", що неподалік залізниці - у ніс б'є запах смажених в олії пиріжків, цигарок та сечі. Із маршруток та автобусів повиходили водії. Частина пасажирів стоять на вулиці з сумками. Не заходять у салон, бо не мають сертифікатів, зізнаються. Мовляв, чекаємо поки впустять і без них.

На лавках біля автостанції сидять роми. Брудні діти в порваному одязі їдять пиріжки. Під автобусом до Львова дівчинка років 6 усілася на клітчасту сумку.

- Поліція прийшла вранці. Сказали, що можна працювать, як і працювали, - у червоній спортивній кофті під маршруткою на Суми стоїть водій Дмитро Хальзов. Обговорює нові правила з колегою. - Як ви собі цю роботу уявляєте? Ми сидіть должні й гавкать, як собаки: "Показуйте паспорти, показуйте паспорти!". То на вокзалі провідники їх хай напрягають. Ми ж нє на войнє, не на зоні!

Від ранку зони для стоянки автобусів до Херсону, Запоріжжя та Дніпра - пусті. Туди практично ніхто не їде, бо в регіонах діють правила червоної зони.

- Поліція должна перевірять людей! Ми нічого не будемо дивиться, - злиться шофер. - Треба було, як очаг появився в якійсь странє — закрить її! Тоді ще можна було шось зробить і зупинити хворобу. А зараз шо — зємний шар закрить?

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Нові правила діють і для автобусних та маршрутних перевезень. Водії скаржаться, що будуть їхати пустими і  зароблять хіба на бензин
Нові правила діють і для автобусних та маршрутних перевезень. Водії скаржаться, що будуть їхати пустими і зароблять хіба на бензин

Щеплення Дмитро не робив. Мовляв, маю хороший імунітет.

За кермом працює більше 10 років. Пережив перший локдаун вдома і більше без роботи сидіти не планує.

- Якщо у мене організм бореться, то нашо мені та вакцина? Переболів уже давно. У нас правильно не подходять до цього вопроса. Укол роблять — і люди вмирають.

На стоянку приїжджає автобус на Херсон. 61-річний водій Сергій разом із напарником чекають розпоряджень від поліції та приїзду бригад, які мають перевіряти документи.

- Наша справа - доставити пасажирів. Нам скандали ті ні до чого, - керманич поправляє сиві довгі вуса, ховає під сидіння інструменти. - Ніхто просто так не випустить. Подивіться — позаду стоять машини поліцейських. А спортять мені нєрви — не зможу їхать нормально

Я не переношу уколи - маю алергію

Чоловік боїться залишитись без роботи навіть на короткий час. Саме тому не зробив досі щеплення, каже.

- Я не переношу уколи - маю алергію. Нада вакцинуватись і посидіть дома, щоб подождать. Подивитись на реакцію. За руль не можна…. А ти попробуй без роботи. Якби можна було б, то не возив людей. Ще й лікарі у нас зараз такі, що ой…Після Чорнобиля у них був і більше не хочу. Щоб побороть коронавірус — треба Сталіна піднять…От у нас сусідка є. Не ходяча була. До неї ніхто з медиків не навідувався, тільки жінка моя заходила. Важила кілограмів сто. У больніцу недавно забрали. Вранці подзвонили донці - мама померла, коронавірус. Який?! Де б він у неї у хаті у селі взявся?

Від шлагбауму, що під поліцейським черговим пунктом, гучно лаються люди. Сваряться з правоохоронцями та просять пустити автобуси.

- Скільки будуть люди терпіти оце уніженіє? Б**дь!, - гнівно кричить розлючений бородатий пасажир. - Ви мене хоч спитали, чи я вчора щось вечеряв чи снідав? Я заробив пару рублів тільки. Перебиватимусь мівіною!

- А ви мене спитали?! Шось не нравиться — ідіть на Грушевського, - відказує поліцейський.

Опять будемо стріляти в друг друга?

- Побороли бандітізм, називається. Толку з того Грушевського! Ви поховаєтесь в кустах, - не зупиняється чоловік. – Опять будемо стріляти в друг друга?

На автостанції перевірять документи у кожної людини. Разом із санітарною службою поліцейські заходять у салон та просять показати паспорт, сертифікат або негативний тест.

Сьогодні назад завернули вже кілька маршруток, говорять перевіряючі. Половина пасажирів були без документів.

Зробити тест на антиген можна в місцевій лабораторії. Однак, на відміну від залізничного вокзалу, тут заплатити доведеться повну вартість — 550 гривень.

- Хлопці, ну пустіть, мені ж додому треба доїхати, - щемливим голосом звертається, до водіїв старенька бабуся. Під поношеною хусткою ховає сиве волосся. Казати ім'я боїться. - Мені треба додому. Там донька хвора. У чоловіка онкологія. Як вони без мене? Про нові правила не знала. Хоча першу дозу вкололи 1 жовтня. Лише сертифікату не маю. А пенсія лише дві з половиною тисячі. Не вистачало ще на неї тести робити.

В Киеве на вокзале бомжую. Спасибо нашей власти

Під стіною у військовій формі палить кремезний чоловік. Розмовляє з кимось по телефону.

- В Киеве на вокзале бомжую, - каже співрозмовнику. - Спасибо нашей власти. Охр*нели, - кричить.

Чоловік приїхав із ООС у тижневу відпустку. Служить сапером.

- Не можу дістатися додому, - руки військового починають тремтіти. Намагається стримати злість, але голос дрижить. - Можете передати прєзідєнту пламєнний прівєт. Ми його захищаємо, а вони захотіли придушить трошки народ.

З 21 жовтня в Україні діють нові правила міжобласних перевезень у зв'язку з поширенням Covid-19. Відповідно до постанови Кабміну, пасажири повинні мати з собою сертифікат про вакцинацію або негативний тест на коронавірус.
Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
На залізничному вокзалі експрес-тест на антиген можна зробити за 350 грн. Керівництво домовилося про знижки. Однак для деяких людей це все одно дорого.
Пенсіонери не можуть собі дозволити витратити таку суму
Пасажири без необхідних документів можуть повернути квитки не пізніше, ніж за годину після відправлення потягу. Однак повернуть їм тільки 10% від вартості
На вході у потяг перевіряють наявність сертифікатів та тестів провідники. На один із потягів не пустили близько 20 людей

- Я і в Маріуполі був, і Донецькій області всій, у Луганській. Мені там не до того, щоб думать про карантин. Я все життя служу. Мені 52 роки, вже на пенсії. А все одно армію не кидаю, - говорить. - Тест — опять платно. Дякую цьому государству. Так я його і буду защіщать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просто катастрофа. Забракло авторитарних кроків" - Головаха про вакцинацію

Шукає машину на BlaBlaCar — сервісу для пошуку попутчиків. Ціни на проїзд 21 жовтня на деякі напрямки піднялися ледь не вдвічі. Попри це, вільних авто у додатку майже не лишилося.

Під напівпорожніми автобусами усе більше людей без документів. Сподіваються, що потраплять на рейси. Перевізники теж у розпачі. Зможемо заробити тільки на пальне, кажуть.

- Хто вакцинується - на 30 процентів тільки захищені. У мене знайомий в Германії й там такого немає. А у нас ж*па. Хазяїн вакцинувався — почки взяли. У другого знайомого задишка стала, - 33-річний вінничанин щойно прийшов на автостанцію. Намагається зрозуміти, що відбувається. Від почутого шокований, каже.

Для вакцинації треба перевірити організм. Щоб дуба не дати

- Тут вони то вакцину дають, але ж не отвічають за неї, - продовжує розмову. - Я сюда приїхав у справах. Вчора подзвонив диспетчеру і питався, чи треба тест або якась справка? Сказали, що нічого не треба. Якби ж знав, то зробив би ще дома. З іншого боку для вакцинації треба перевірити організм. Щоб дуба не дати після прививки
Упевнений, що тести на ковід мали би бути безкоштовними.

- Люди з інших областей їдуть! Може в нього не було, де того тесту зробити! Нам до Європи ще далеко, - каже розчаровано.

Більшість автобусів відправляються із годинним запізненням через перевірку сертифікатів. Частина людей у салони не потрапляють. Отримують відмову.

ВЛАДА ПРОВАЛИЛА КОМУНІКАЦІЙНУ КАМПАНІЮ

В Україні має робитися півтора мільйонів щеплень щотижня. Відповідні доручення в області розіслало Міністерство охорони здоров'я.

Також продовжується обов'язкова вакцинація працівників органів виконавчої влади, районних і обласних адміністрацій, освітян. Якщо відмовляються — їх відсторонюють від роботи без збереження зарплати.

"Не треба щеплювати усіх, як стадо. Краще тих, хто не хворів ковідом, - розповів Gazeta.ua інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський. - Також імунізувати варто людей з ожирінням, цукровим діабетом, гіпертонічними і серцево-судинними хворобами"

Проблема із низьким рівнем вакцинації пов'язана із тим, що влада провалила роз'яснювальну кампанію.

"Комунікаційна вакцинальна кампанія провалена повністю. На профілактику хвороби працює тільки МОЗ. Керівництво країни не носить масок і не дотримується дистанції, як під час збору "Слуг народу" у Трускавці. Підтримую жорсткий карантин. Але за умови, що держава організує правильну систему епідеміологічного і фармакологічного нагляду. І нестиме відповідальність за наслідки вакцинації", - сказав лікар-епідеміолог Андрій Александрін.

Зараз ви читаєте новину «"Скільки терпіти оце уніженіє?": вперше перевіряли ковід-сертифікати – як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути