понеділок, 28 листопада 2016 18:41

Скандал на Андріївському узвозі: архітектор пояснив свій задум
9

Вид на театр з гори Уздихальниця
Фото: gazeta.ua
Архітектор Олег Дроздов
"Закулісся" будівлі новозбудованого театру
Театр на Подолі
Робітники далі продовжують працювати на будівлі

Бурю емоцій у киян викликав дизайн нової будівлі Театру на Подолі, що на Андріївському узвозі. Відкриття закладу запланували на завтра.

Театр на Подолі створили наприкінці 1980-х. Працює у сусідньому 2-поверховому будинку. Директор закладу Віталій Малахов на початку 2000-х добивався, щоб сусідню будівлю передали їм. Будинок почали перебудовувати 2007 року. Гроші кілька разів виділяли з міського бюджету. Але їх постійно не вистачало.

Позаторік, спонсором реконструкції погодився стати В'ячеслав Москалевський, виконавчий директор компанії Roshen. Виділив на це 165 млн грн. Це дивіденти, які заробила липецька фабрика в РФ.

Запросив архітектором харків'янина Олега Дроздова.

"Дім був у дуже поганому стані, останні десять років закинутий. Частина елементів в середині зникли. Залишився тільки остов. Ми не змінювали сам дім і його об'єми, тільки планування будівлі. Добавили механізацію всередині, щоб маломобільні люди могли зайти до будь-якого залу. Також облицювали все темно-зеленим фальцем (вид металевого покриття, яке клепали вручну. - Gazeta.ua), як ХІХ столітті. Він стане з часом, як всі дахи на Подолі", - розповідає архітектор Олег Дроздов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це дизайн крематорію" - кияни обурені зовнішнім виглядом театру на Андріївському узвозі

У понеділок в обід центральний фасад будівлі затягнутий зеленим будівельним полотном. З території вантажівками вивозять будівельне сміття. На даху тривають зварювальні роботи.

Архітектор пояснює, що будівля вписується в дизайн вулиці.

"Від старого будинку наш проект відрізняється своїм ставленням до вулиці. Ідея була в тому, що ми розчленуємо вигляд будинків, які йдуть узвозом зверху до низу. А все решту закодували в тон Замкової гори, щоб воно влипало в зелений пагорб. Зараз він виглядає, як нова копійка, але весною буде зовсім все по-іншому", - додає він.

Радить дочекатись відкриття всієї будівлі завтра.

"Ми зараз говоримо про два кадри, які вихопили з контексту і це чиста маніпуляція", - пояснює архітектор. - У нас традиційній підхід післявоєнної Європи. Коли архітектори після війни домовились не створювати підробки старих будівель. А все має бути собою. Тому у нас нормальний проект. Мені здається, ми тут знайшли нове і контекстуальне. Головне треба прийти завтра і подивитись після відкриття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережі глузують із будівлі театру на Андріївському узвозі

Жителі вулиці реконструкцію сприймають неоднозначно.

"Він на саркофаг більше подібний. Ми думали, що це все чорне познімають. Ніби це захист під будівництво. Але виявилось, що то так буде завжди. Виглядає страшно. Крім цього той дім і так має проблеми. Торік у цій будівлі знайшли мертвого дідуся-американця. Він пропав, а потім там його знайшли", - розповідає мешканка будинку №34. - Поділ - це вулиця, на якій застиг кінець ХIХ століття. А з цим будинком це все пропадає".

У Київській міськдержадміністрації сьогодні заявили, що будівлю театру побудували з порушенням. Про це повідомив керівник апарату Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Скандал на Андріївському узвозі: архітектор пояснив свій задум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути