середа, 23 листопада 2016 12:52

Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами
11

Фото: Андрій ЖИГАЙЛО

У Києві розпочали демонтаж незаконної надбудови на Будинку профспілок. Його проводять комунальники з департаменту благоустрою КМДА.

Після пожежі у будинку профспілок під час Революції гідності будівлю закрили на реконструкцію. Її мала провести компанія "Буд Жил-Пром". Але замість реконструкції додали два поверхи. Хотіли відкрити тут готель, ресторан і квартиру площею 420 кв м.

Це обурило киян. Київська держадміністрація про незаконність будівництва заявила в лютому 2015 року. Почали судитись із профспілками та забудовником. У червні комунальники обгородили будівлю парканом. Закрили кафе "Каратель" на першому поверсі.

"Раніше у міста технічно не було розуміння, як це робити. Не було політичної волі, і тому виявилося складно знайти фахівців, які б нам підказали, як це зробити", - пояснює Дмитро Білоцерківець, радник мера Києва з питань благоустрою. - Ми виграли у судах трьох інстанцій. Тепер незаконні поверхи знесуть до кінця року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист розкритикував складений столичною владою список незаконних забудов

Чиновник запрошує подивитись на добудовані поверхи зсередини. Але вхід до будівлі закритий.

"Бачите, це така маленька провокація зі сторони забудовників", - каже Білоцерківець.

Кличе двох комунальників з газорізом, які зрізають замок. За кілька хвилин — колона з чиновників, поліції і журналістів сходами підіймаються на 8-й поверх. А звідти на дах будівлі.

"Ми робимо демонтаж своїми силами. Привезли кран, працюють наші робітники. Розбирають стіни та спускають їх до низу. Ніяких незручностей перехожим на Хрещатику це не становить", - каже Володимир Прокопів, секретар Київради. - Приблизна вартість цих робіт — від 800 тисяч до мільйона гривень. Їх потім забудовник має компенсувати до бюджету міста. Ми збираємось подати на нього до суду, бо витрачаємо робочий час. Я, наприклад, мав би зараз працювати в міськраді, а змушений ходити на будівництво".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунальники побились із добровольцями

Два поверхи зроблені добротно — підлога та перекриття з бетону, стіни з піноблоків. Із вікон - вигляд на Хрещатик та Майдан Незалежності. Видно куполи церков Лаври та Софійського собору. Дахом ходять десять робітників у червоних і чорних накидках. Кувалдами ламають стіни. Шматки кидають до люльки. Її вниз спускає кран.

"Ми вже встановили поперечні балки. Далі різатимемо бетонні перекриття", - пояснює робітник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мерії розповіли, скільки знесли "алкогольних" кіосків

Чиновники обіцяють, що після реконструкції Будинку профспілок в будівлі не буде розважальних закладів. Тут працюватимуть профспілкові комітети. Наступними обіцяють знести добудови на вул. Грушевського та на Подолі.

Зараз ви читаєте новину «Надбудову на Будинку профспілок розбирають вручну кувалдами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути