Ексклюзиви
середа, 20 вересня 2006 18:10

"Синові на вісім років хочу гвинтівку подарувати"

Автор: фото: Юлія НЕДОПИТАНСЬКА
  Продавець ”Калібру” Андрій Муляр. На фото справа — весь вибір пневматичної зброї в магазині
Продавець ”Калібру” Андрій Муляр. На фото справа — весь вибір пневматичної зброї в магазині

Після обстрілів із пневматичної гвинтівки дитсадка N614 на Оболоні "ГПУ" спробувала з"ясувати, як у місті продається пневматична зброя. Нею торгують мисливські магазини та численні кіоски при мережах супермаркетів.

Перш ніж купити у спеціалізованих мисливських магазинах пневматичну гвинтівку чи пістолет, клієнт показує паспорт. Потім проходить своєрідний "фейс-контроль". Продавці кажуть, що алкоголіків і наркоманів одразу проганяють. За найменшої підозри у продажу зброї можуть відмовити й будь-якому іншому клієнтові. Підлітки права на купівлю пневматики на мають.

У магазині "Калібр" (вул. Щербакова, 45а, Нивки) виставлено з десяток пневматичних гвинтівок і стільки ж пістолетів. Над прилавком  плакат: чоловік приставляє пістолет до голови дівчини. Одягнений у камуфляжну куртку продавець Андрій Муляр, 40 років, каже, що він — мисливець, нещодавно купив собі рушницю. На підтвердження показує запис у реєстраційній книзі.

— На пневмати калібру 4,5 міліметрів дозвіл не потрібен. А все, що більше за калібром, має бути зареєстровано, — каже директор магазину Андрій Цибкін, 41 рік. — Згідно з постановою Кабміну, пневматичну зброю можна купувати особам, яким виповнилося 18 років.

Директор показує стенди зі зброєю. Найдешевший дозволений для продажу пневматичний пістолет російського виробництва ІЖ-53 калібру 4,5 мм коштує 250 грн. Гвинтівки такого ж калібру продають від 400 грн. Кульки для пневматів — від 5 до 33 грн за коробку.

— Ціни невисокі, — каже директор. — Люди беруть пневматику на подарунок, або щоб розважитися на дачі. Ми завжди цікавимося метою покупки. Нещодавно прийшов чоловік. Каже: "Синові на вісім років хочу гвинтівку подарувати, яку порадите?". Я йому пояснив, що дитина для гвинтівки малувата, з нього вистачить і пневматичного пістолета. Доросла людина, має усвідомлювати відповідальність. Прочитали йому лекцію про безпеку... На цьому наша місія завершується.

Продавці завжди попереджають, що пневматична зброя може бути смертоносною. Її не варто наводити людині в обличчя. Постріл в око або скроню з відстані двох метрів може роздробити череп і спричинити смерть.

Найпопулярніший пістолет коштує 680 гривень

— Проблема не в тому, кому продають зброю. Проблема, що батьки не ховають її від дітей. Гвинтівку треба закривати в сейф, інше надійне місце, — говорить про халатність користувачів комерційний директор магазину Борис Мільман, 60 років. На його думку, в Україні достатньо суворі правила продажу зброї. — У нас набагато легше купити права водія, ніж легальну зброю. Для купівлі мисливської зброї треба оформити купу довідок. А хіба від цього меншає кількість убивств? Якщо вирішать заборонити пневмати, то нехай спершу виделки в алкашів повилучають.

Працівники "Калібру" впевнені: пневматичну зброю підліткам продають у ларьках. Бо в магазинах такі покупки реєструються в спеціальній книзі обліку. Записують прізвище покупця, паспортні дані, домашню адресу, марку придбаної зброї. Покупець має поставити підпис.

У магазині "Мисливство і рибалка" на Караваєвих кажуть, що пневмати зараз дуже популярні. У місті нині модно займатися спортивною стрільбою.

— Купують пневмати студенти, пенсіонери, — каже продавець-консультант Володимир Овсяніков, 45 років. — От сьогодні 60-річний чоловік купив у нас пістолет російської марки А101.

Володимир Овсяніков попереджає клієнтів, що пневмати не засіб самооборони. По місту з зарядженим пістолетом ходити заборонено. Ними можна стріляти лише в спеціально відведених місцях, наприклад у тирі. До пневмату покупцеві завжди пропонують книжки з історії розвитку галузі, правила користування. Таких книг у "Мисливстві і рибальстві" з десяток.

В Україні пневматичну зброю не виготовляють. Експортують із Росії, США, Туреччини, Китаю, Іспанії. Перш ніж потрапити на прилавок, вона проходить кілька ступенів реєстрації.

Продавці згаданих магазинів кажуть: за місяць вони продають 30–40 пневматичних пістолетів і гвинтівок. Найпопулярнішим називають російський пістолет марки МР 654 к — точна копія пістолета Макарова. Він коштує 680 гривень.

12-річній дівчинці вистрелили в руку

Став відомий ще один випадок стрілянини в киян із пневматичної зброї. 10 червня на вулиці Якуба Коласа (Святошинський район) посеред вулиці вистрелили в 12-річну киянку Діану Бойчун.
Куля, випущена з пневматичної гвинтівки, влучила дівчинці в руку — трохи вище ліктя. Міліція знайшла стрільця через три дні. Оперативники з"ясували, що в Діану Бойчун стріляв житель сусідньої 16-поверхівки Максим Брезинський, 20 років.
Мати Діани вже три місяці добивається, аби молодого чоловіка притягнули до відповідальності. Але в Святошинському райвідділі відмовили в порушенні карної справи. Міліціонери пояснюють, що це дрібне хуліганство, і не більше.
Деталі цієї історії "ГПУ" опублікує найближчим часом.

Богдана ЄВСЄЄВА

Зараз ви читаєте новину «"Синові на вісім років хочу гвинтівку подарувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути